BioMOZAIK Krš i more

zaglavlje

Projekt „Bioekonomija, škole i vrtovi Mudrosti, Održivosti, Znanja, Akcije, Inovacije i Kreacije za naš krš i more“, pod akronimom BioMOZAIK Krš i more, financiran je u sklopu programa “Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva” u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021. godine. Projekt obuhvaća osnovnih škola na području prometno, društveno-gospodarski, obrazovno i kulturno-povijesno međusobno povezanih zaobalnih i priobalnih jedinica lokalne samouprave Splitsko-dalmatinske županije čiji učitelji i učenici pokazuju snažan interes, ali imaju manjak resursa za realizaciju programa u području STEM-a, IKT-a i poduzetništva u sektoru bioekonomije, biotehnologija, zelene i plave ekonomije/inovacija kao odrednica novih politika EU i RH.

Nositelj projekta je Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića, partneri su OŠ Milana Begovića, Vrlika, OŠ Ivana Mažuranića, Obrovac Sinjski, OŠ Kamešnica, Otok, OŠ Trilj, OŠ dr. fra Karlo Balić, Šestanovac, OŠ Tin Ujević, Krivodol, OŠ „Josip Vergilij Perić“, Imotski i OŠ Runović, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split te International Development Norway (IDN), Kraljevina Norveška.

Trajanje projekta: 1. rujna 2022. do 31. siječnja 2024.

Vrijednost projekta: 871.375,12 EUR

Svrha projekta: uspostava održivog mikroregionalnog sustava izvrsnosti u sektoru bioekonomije na području prometno, društveno-gospodarski, obrazovno i kulturno-povijesno međusobno povezanih zaobalnih i priobalnih jedinica lokalne samouprave Splitsko-dalmatinske županije.

Cilj projekta: razvoj izvrsnosti u osnovnoškolskom obrazovanju u područjima STEM, IKT, poduzetništvo i aktivno građanstvo s naglaskom na područje bioekonomije i biotehnologije.

Aktivnosti:

 • razvoj sposobnosti učitelja i drugih odgojno‐obrazovnih djelatnika u STEM podučavanju,
 • stručnog usavršavanja namijenjenih učiteljima i drugim odgojno‐obrazovnim djelatnicima u IKT, poduzetništvu i aktivnom građanstvu,
 • opremanje i uređenje školskih objekata i vrtova/parkova za provedbu projektnih aktivnosti:
  • nabava namještaja za opremanje učionica i vrtova,
  • nabava opreme, materijala i didaktičkih alata za programe aktivnosti u područjima STEM, IKT, poduzetništvo i aktivno građanstvo,
  • osmišljavanje modela i protokola upravljanja prostorima, opremom i materijalima
 • razvoj modela učenja, praktičnog rada u nastavi i drugih odgojno‐obrazovnih aktivnosti u područjima STEM, IKT, poduzetništvo i aktivno građanstvo,
 • razvoj i jačanje STEM vještina kroz specijalizirane aktivnosti s naglaskom na darovite učenike i one s poteškoćama
 • razvoj i provedba obrazovnih programa i izvannastavnih aktivnosti za učenike u području IKT‐a, poduzetništva i aktivnog građanstva posebno za darovite i one s poteškoćama.