BioMOZAIK Krš i more

BioMOZAIK_3.konf_11
Održana 3. projektna konferencija projekta BioMOZAIK Krš i more

U Multifunkcionalnoj dvorani – Dom kulture u Cisti Velikoj u petak, 10. studenoga 2023., uspješno je održana 3. projektna konferencija projekta “Bioekonomija, škole i vrtovi Mudrosti, Održivosti, Znanja, Akcije, Inovacije i Kreacije za naš krš i more – BioMOZAIK Krš i more”. Konferencija je okupila predstavnike svih 10 osnovnih škola koje sudjeluju u projektu, odgojno-obrazovne djelatnike i ostale dionike projekta.
Prvi dio konferencije bio je posvećen pregledu dosadašnjih projektnih aktivnosti, njihovih rezultata i postignuća. Voditeljica projekta, Ivana Balić iz Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Ciste Velike, uz prezentaciju završenih aktivnosti, predstavila je i daljnje planove u provedbi projekta.
Nakon prvog dijela konferencije, stručnjaci iz organizacije Brodoto iz Zagreba održali su izuzetno korisnu cjelodnevnu radionicu iz Crowdfundinga, namijenjenu učiteljima i učenicima. Predstavnici svih škola aktivno su sudjelovali, usvajajući znanje o razvoju, pripremi i pokretanju crowdfunding kampanja za financiranje školskih programa i projekata unutar BioMOZAIK Krš i more projekta. Uzbudljivo predavanje i praktični savjeti otvorili su im nove perspektive o crowdfundingu i pomogli im bolje razumjeti ovu važnu metodu financiranja.
„Crowdfunding radionica predstavlja važan korak prema ostvarenju naših ciljeva u projektu.“ – istaknula je voditeljica projekta.
Projektni tim stoji na raspolaganju za sve dodatne informacije, a medijima se zahvaljuje na podršci i sudjelovanju u promicanju važnih inicijativa za razvoj našeg krša i mora.

Projekt BioMOZAIK Krš i more provodi se u okviru programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ koji čini dio financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora (EGP-a) i Kraljevine Norveške. Ukupna vrijednost projekta je 871.375,12 EUR. Iznos bespovratnih sredstava koji se dodjeljuje iz donatorskih sredstava je 85% (740.668,85 EUR), a 15% dodjeljuje se iz nacionalnih sredstava (130.706,27 EUR).
Više informacija o programu: https://eeagrants.hr/programi/lokalni-razvoj-i-smanjenje-siromastva

Više informacija o financijskom mehanizmu: https://eeagrants.hr

Kontakt za medije:
Ivana Balić, voditeljica projekta
tel: +385 99 721 7432
e-mail: ivana.balic4@skole.hr
BioMOZAIK_3.konf_13

BioMOZAIK_3.konf_12

BioMOZAIK_3.konf_10

BioMOZAIK_3.konf_9

BioMOZAIK_3.konf_8

BioMOZAIK_3.konf_2

BioMOZAIK_3.konf_3

BioMOZAIK_3.konf_4

BioMOZAIK_3.konf_5

BioMOZAIK_3.konf_6

BioMOZAIK_3.konf_7

BioMOZAIK_3.konf_1

zaglavlje

Projekt „Bioekonomija, škole i vrtovi Mudrosti, Održivosti, Znanja, Akcije, Inovacije i Kreacije za naš krš i more“, pod akronimom BioMOZAIK Krš i more, financiran je u sklopu programa “Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva” u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021. godine. Projekt obuhvaća osnovnih škola na području prometno, društveno-gospodarski, obrazovno i kulturno-povijesno međusobno povezanih zaobalnih i priobalnih jedinica lokalne samouprave Splitsko-dalmatinske županije čiji učitelji i učenici pokazuju snažan interes, ali imaju manjak resursa za realizaciju programa u području STEM-a, IKT-a i poduzetništva u sektoru bioekonomije, biotehnologija, zelene i plave ekonomije/inovacija kao odrednica novih politika EU i RH.

Nositelj projekta je Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića, partneri su OŠ Milana Begovića, Vrlika, OŠ Ivana Mažuranića, Obrovac Sinjski, OŠ Kamešnica, Otok, OŠ Trilj, OŠ dr. fra Karlo Balić, Šestanovac, OŠ Tin Ujević, Krivodol, OŠ „Josip Vergilij Perić“, Imotski i OŠ Runović, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split te International Development Norway (IDN), Kraljevina Norveška.

Trajanje projekta: 1. rujna 2022. do 31. siječnja 2024.

Vrijednost projekta: 871.375,12 EUR

Svrha projekta: uspostava održivog mikroregionalnog sustava izvrsnosti u sektoru bioekonomije na području prometno, društveno-gospodarski, obrazovno i kulturno-povijesno međusobno povezanih zaobalnih i priobalnih jedinica lokalne samouprave Splitsko-dalmatinske županije.

Cilj projekta: razvoj izvrsnosti u osnovnoškolskom obrazovanju u područjima STEM, IKT, poduzetništvo i aktivno građanstvo s naglaskom na područje bioekonomije i biotehnologije.

Aktivnosti:

 • razvoj sposobnosti učitelja i drugih odgojno‐obrazovnih djelatnika u STEM podučavanju,
 • stručnog usavršavanja namijenjenih učiteljima i drugim odgojno‐obrazovnim djelatnicima u IKT, poduzetništvu i aktivnom građanstvu,
 • opremanje i uređenje školskih objekata i vrtova/parkova za provedbu projektnih aktivnosti:
  • nabava namještaja za opremanje učionica i vrtova,
  • nabava opreme, materijala i didaktičkih alata za programe aktivnosti u područjima STEM, IKT, poduzetništvo i aktivno građanstvo,
  • osmišljavanje modela i protokola upravljanja prostorima, opremom i materijalima
 • razvoj modela učenja, praktičnog rada u nastavi i drugih odgojno‐obrazovnih aktivnosti u područjima STEM, IKT, poduzetništvo i aktivno građanstvo,
 • razvoj i jačanje STEM vještina kroz specijalizirane aktivnosti s naglaskom na darovite učenike i one s poteškoćama
 • razvoj i provedba obrazovnih programa i izvannastavnih aktivnosti za učenike u području IKT‐a, poduzetništva i aktivnog građanstva posebno za darovite i one s poteškoćama.