Dan sjećanja na pad Vukovara 1991.

Dan sjećanja na pad Vukovara 1991.

Prije točno dvadeset godina, 18. studenoga 1991. nakon devedeset dana nadljudskog otpora jugo-vojsci i paravojnim formacijama Vukovar je okupiran.

Bitka za Vukovar najveća je i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Započela je 25. kolovoza 1991. JNA je 87 dana, uz pomoć paravojnih snaga, opsjedala Vukovar. Grad je danonoćno izlagan strahovitim granatiranjima, kojima su razrušene ili oštećene gotovo sve vukovarske građevine, a život stanovnika se odvijao u podrumima. Ništa nije bilo pošteđeno, pa čak ni bolnica. Unatoč vidljivim oznakama Crvenog križa na krovu i u dvorištu, na vukovarsku bolnicu je tijekom opsade grada prosječno padalo oko 70 – 80 , a katkad i više od 700 granata dnevno. Najmlađi ranjenik je imao 6 mjeseci, a najstariji 88 godina. Svi ranjenici bili su jednako tretirani  i zbrinuti bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost. Opkoljeni Vukovar branilo je otprilike 1800 – 2000 branitelja, slabo naoružanih i bez značajnije podrške topništva. S druge strane je bilo više od 50000 pripadnika JNA i srpskih paravojnih snaga, dobro naoružanih i s velikom potporom ratnog zrakoplovstva.

Unatoč velikoj nesrazmjeru u ljudstvu i tehnici u korist napadača, vojne procjene predviđale su da se obrana Vukovara u takvim okolnostima može održati svega nekoliko dana. No branitelji su izdržali gotovo tri mjeseca neprekidnih napada. Bitka je završila 18. studenoga 1991., kad je znatno nadmoćniji napadač okupirao središte grada. Grad je bio razoren i uništen, a mnogi ljudi su životom platili svoju borbu za slobodom. Uslijedila su masovna smaknuća hrvatskih branitelja i civila, te pljačka i progon stanovnika. Najveći organizirani i masovni zločin dogodio se nad ranjenicima iz bolnice u Vukovaru i braniteljima te civilima kojih je 200 identificirano iz masovne grobnice na Ovčari ( farma 5 km udaljena od Vukovara koja je bila pretvorena u koncentracijski logor). Među poginulim braniteljima su bila i  naši Cetinjani, Andrija Alčić i Ivica Poljak Sokol.

Poštujući Vukovar, njegovu žrtvu i heroje, poštujemo sve heroje i žrtve Domovinskog rata jer je Vukovar simbol hrvatskog otpora, junaštva i žrtve za neovisnu Hrvatsku.

Neka danas ovaj dan bude poticaj svima nama da, razmišljajući o herojstvu i žrtvi Vukovaraca, hrabro prihvatimo životne zadatke te ih požrtvovno rješavamo na korist nama samima i dragoj zemlji u kojoj živimo.

NEKA GORI SVIJEĆA SLOBODE I NEOVISNOSTI ZA ONE KOJIH VIŠE NEMA!