Ekskurzija 2013. četvrtaši

Ekskurzija 2013. četvrtaši

Točno na Praznik rada, 1.5. 2013. godine, dok su svi još bili u svojim krevetima uživajući u neradnom danu, išuljali smo se iz svojih domova i krenuli u trodnevnu pustolovinu. Okupili smo se ispred naše škole, pozdravili roditelje i prepustili se našem vodiču Tomiju i „meštru od makinje“ Nikoli. Ugodnom vožnjom, uz naše glazbene želje stigli smo do prvog odredišta, romantičnog ličkog sela Smiljan. Tu smo posjetili rodnu kuću Nikole Tesle, naučili ponešto o njegovom životu, vidjeli neke od njegovih izuma te smo i sami provodili struju. Nastavili smo naše putovanje, divili se pogledu s perivoja Vratnik, prešli preko duuuugog Krčkog mosta i stigli u naš grad domaćin Omišalj na otoku Krku. Smjestili smo se u svoje sobe, kratko odmorili i krenuli u poslijepodnevnu šetnju obalom Omišlja. Oduševili smo se uvalom Pesja i uživali u najukusnijem sladoledu kojeg je i sam papa Ivan Pavao II okusio prilikom svog trećeg pastoralnog pohoda Hrvatskoj. Vrativši se u hotel, dobro smo večerali, zatvorili se u svoje sobe i spemili za disco zabavu.
Drugog dana smo autobusom krenuli do mjesta Punat gdje smo se ukrcali na turistički brod i doplovili do predivnog otočića Košljuna. Tamo smo u pratnji stručne osobe razgledali Franjevački samostan i Muzej sakralne umjetnosti. Po povratku u Punat nastavili smo naše putovanje preko živopisne Baščanske drage do Jurandvora. U pratnji stručnog vodiča razgledali smo crkvu sv. Lucije gdje je pronađena Baščanska ploča – najvažniji pisani hrvatski glagoljaški spomenik. Nakon što smo čuli što na njoj piše i čemu je služila sve smo ovekovječili zajedničkom fotografijom. Prilikom povratka u hotel naš nam je vodič dokazao da i grad može biti otok. Naime, grad Omišalj je sa svih strana okružen šumom te zaista izgleda kao otočić u moru šume. U poslijepodnevnim satima prošetali smo ulicama starog dijela grada Omišlja smještenog na 82 m nadmorske visine, posjetili crkvu Marijinog navještenja iz 13. st . gdje nam je časna Jelena pokazala kako se svira na orguljama. Puni dojmova vratili smo se u hotel i ni malo umorni uživali u drugoj disco večeri.
Trećeg dana, spakirali smo svoje kofere, pozdravili se s ljubaznim osobljem hotela i pomalo tužni započeli zadnji dan naše ekskurzije. Oraspoložio nas je posjet gradu Senju i nepobjedivoj tvrđavi Nehaj. Uz zanimljivo izlaganje našeg stručnog vodiča saznali smo tko su bili Uskoci i zašto su se tako zvali, kako je izgrađena tvrđava i zašto je toliko godina ostala nepokorena. Daljnje putovanje prekinuli smo zbog obilnog i zdravog ručka. Naše posljednje odredište nalazilo se u „srcu“ Velebita , Cerovačkim špiljama. Nakon zahtjevnog uspona rashladili smo se u unutrašnjosti Donje špilje, oduševila nas je moć prirode i njena kreativnost u stvaranju bogatih špiljskih ukrasa. Ostatak putovanja prošao je brzo i zanimljivo, a pobjednik edukativnog kviza u režiji našeg turističkog pratitelja postao je bogatiji za slatku, nejestivu nagradu. Stigli smo tako u večernjim satima pred svoje roditelje sretni i bogatiji za divno iskustvo.