Orašar- najljepša božićna bajka

Orašar- najljepša božićna bajka

Dana 21. prosinca 2016. g. razrednici sedmih i osmih razreda Mirela Pletikosić, Andrija Zokić, Mario Blaić i Ana Tadić svoje su učenike vodili na najljepšu božićnu bajku Orašar u HNK Split. Zbog iznimnog zanimanja za baletni spektakl njima su se pridružili ostali djelatnici i učitelji zajedno s ravnateljom Tomislavom Budimirom.

Orašar, Petra Iljiča Čajkovskog, najizvođeniji je bijeli balet na svijetu. Naslov koji i u Hrvatskoj godinama ruši sve rekorde u posjećenosti i popularnosti, ove je sezone na programu Hrvatskog narodnog kazališta Split zaokupio i našu pažnju. U 18 sati smo se smjestili na svoja mjesta u kazalištu gdje je započela božićna bajka, balet u dva čina. Učenici su oduševljeno pratili svaki pokret mnogobrojnih likova koji su se izmjenjivali na sceni. Koreografiju Waczlawa Orlykowskog prenjela je koreografkinja Božica Lisak, a cijeli ansambl Baleta, zajedno s mladim plesačima iz Baletnoga studija, uključen je u ovu raskošnu produkciju s više od 130 plesača na sceni. Orkestrom HNK Split dirigirao je maestro Hari Zlodre, a u glavnim ulogama u baletnoj bajci o božićnom snu djevojčice Klare, izmjenjivale su se brojne ruske balerine i baletani. Izvornog naziva Ščelkunčik, Orašar je osmišljen i za djecu i za odrasle. Odrasli su u njemu prepoznali čari romantike, a djeca su uživala u bajci u kojoj je junakinja i sama dijete koje živi, igra se i sanjari među drugom djecom.

Poslije dva i pol sata, impresionirani plesom, glumom, koreografijom i secenografijom, zaputili smo se prema autobusu koji  nas je čekao za povratak kućama. Učenici su na povratku oduševljeno prepričavali svoje dojmove i shvaćanja same priče i likova, a njihovo ushićenje opravdava činjenicu kako je ovo jedan od najuspjelih  djela među baletima Čajkovskog.