Pravilno pranje zubi – zdravstveni odgoj

Dana 7. 3. 2017. u okviru Zdravstvenog odgoja medicinska sestra Renata Balajić posjetila je učenike 1. i 3. razreda naše škole. Prvašićima je održala predavanje na temu “Pravilno pranje zubi”, dok je trećašima obavila pregled vida, mjerenje visine i težine.

Predavanje je započela pitanjem” Čemu nam zubi služe i žašto ih treba redovito prati i održavati čistima?” Zubima hranu usitnjavamo, pomažu nam u razlikovanju slatkog, slanog i kiselog. Da nemamo zubi naš bi govor bio smješan. Zubi nam služe za formiranje glasova i riječi. Bez zdravih zubi nema ni  blistavog osmjeha. Zbog toga zube treba dobro čuvati. Na kraju predavanja o pravilnom pranju zubi prvašiće je  upitala  kako, kada i koliko često peru zube i brinu o higijeni usne šupljine. Neki su učenici  iskreno priznali da rijetko peru zube i da se plaše odlaska zubaru. Gospođa Renata ih je ohrabrila te im rekla da loše navike mogu ispraviti ako zapamte  3 aktivnosti  koje se odnose na zdravlje zubi:

  1. pravilna i raznolika prehrana
  2. pravilna i redovita higijena zubi
  3. te redovita kontrola kod zubara ( 2 puta godišnje)

Svi su učenici  imali priliku na umjetnom zubalu pokazati kako pravilno kružnim pokretima čistiti zube. ČUVAJ ZUBE SVOJE SAD, DA BI VJEČNO BIO MLAD!