Majčin dan

Majčin dan

Proteklog  tjedna učenici naše škole vrijedno su radili na svojim projektima kojima su prigodno obilježili nadolazeći Majčin dan. Svojim literarnim i likovnim radovima prikazali su svoje mame, tj. kako ih oni vide i što im one znače. Učenici 2.a razreda pod mentorstvom učiteljice Grozdane Filipović-Grčić  ispunili su prvi pano svojim literarnim radovima u kojima su predstavili svoje mame. Na sličan način predstavili su se i učenici 6.b. koji su kombinacijom literarnih i likovnih radova iskazali osjećaje i asocijacije koje vežu za njima najdražu osobu u životu. Tjednom projektu se pridružila i literarna grupa, unutar koje sudjeluju učenici 5.b, 6.a i 6.b razreda, koji su odabirom prigodnih pjesama hrvatski pjesnika prikazali značenje majke u književnom stvaralaštvu. Pošli su od općeg motiva majke kao jednog od najzastupljenijih u književnom stvaralaštvu, preko motiva ruku, zagrljaja, očiju i majčine neizmjerne ljubavi do osobnih doživljaja i shvaćanja važnosti majke kod samih književnika.

Za kraj napomenimo da se Majčin dan obilježava svake godine u mjesecu svibnju, točnije drugu nedjelju u mjesecu svibnju. Pod ovim je nazivom ovaj spomendan i službeno poznat tek s početka 20. st., iako tradicija posvećena slavljenju spomendana majkama seže još u antičko doba. Cvijeće, slatkiši, čestitke i poneko obećanje danas se poklanja majkama povodom njihovog dana.

Međutim, kao što su i naši učenici zaključili Majčin dan je samo jedan dan u kalendarskoj godini, ali svi dani trebaju biti posvećeni nama najdražoj osobi u životu. Zato drage majke, sretan Vam Majčin dan!!! 

Tekst pripremio prof. hrvatskog jezika Dino Fabjančić, u projektu sudjelovali učitelj Đorđe Šego i prof. engleskog jezika Mirela Pletikosić.