Edukativna radionica u Galeriji „Sikirica „

Prošli petak, 19. listopada u 18 sati u prostorijama Galerije „Sikirica“ održana je edukativna radionica pod nazivom „Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja“, na kojoj po prvi put sudjeluju učenici 3.r. naše škole u pratnji učiteljice Grozdane Filipović-Grčić i njihovih roditelja.

Radionicu je prigodnim riječima dobrodošlice otvorila gospođa Monika Vrgoč ističući važnost očuvanja tradicijske kulture i prenošenje znanja na mlade naraštaje. U uvodnom dijelu prisutnima je prikazala  kratki film o tradiciji ove nematerijalne kulturne baštine autora Ante Gugića, nakon kojeg je gospodin Ivan Knezović posljednji majstor ovog zanata započeo izradu glinene posude na tradicionalan način. Dok je glinena posuda nastajala učenici su sa velikim zanimanjem pratili faze izrade te su gospodinu Ivanu postavljali pitanja na koja je on odgovarao koristeći izraze i riječi koje se vrlo rijetko čuju (kustura, vladarica, perača, turica…). Na kraju radionice svi su polaznici na poklon dobili unikatne suvenire koje je osobno izradio  gospodin Ivan Knezović, a djeca su dobila malene peke i medenjake za uspomenu. U glazbenom dijelu večeri nastupila je Udruga za očuvanje bašine cetinskog kraja pjevajući tradicijske napjeve mušku i žensku reru, koja se također nalazi na popisu nematerijalne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Zahvalni smo svima koji su nam omogućili ovaj jedinstven doživljaj, posebno direktorici turističkog ureda gospođi Moniki Vrgoč. Vidimo se i dogodine!

Dostupno na:
http://www.visitsinj.com/hr/Home/Vijest/714/uspjesno-odrzane-edukativne-radionice-tradicijskog-loncarstva-rucnog-kola-iz-potravlja