Orašar

Sredinom prosinca učenici petih i sedmih razreda posjetili su HNK Split. Svrha njihova posjeta bio je balet Orašar. Izradom prigodnog plakata učenici 5.b razreda prikazali su fabulu baleta i najvažnije činjenice vezane uz njega. Što učenici sedmih razreda misle o odgledanom baletu možete pročitati u nastavku.

 

Orašar je jedan od najpoznatijih baleta na svijetu. U isto je vrijeme napet i dramatičan, ali i topao i maštovit jer je radnja smještena na sam Badnjak. Jako mi se dopala preobrazba Orašara u lutka, a potom u princ. Najnapetiji dio, borba Orašara i Kralja miševa, pratila je i dramatična glazba u kojoj su se izmjenjivali visoki i niski tonovi. Drugi čin je bio mirniji, a Orašar i Princeza su svojim plesom pokazali koliko se vole. Publika je cijelu izvedbu pratila pljeskom. Pred kraj, Klara je shvatila da Orašar voli svoju princezu, budi se i shvaća da je sve to bio samo san. Spuštanjem zastora i paljenjem rasvjete mene je trgnulo iz ove bajke ispričane pokretom i glazbom.

L.P. 7.a

 

Orašar kao dramsko djelo najviše mi se svidjelo zbog načina na koji je radnja prikazana, tj. uporabom plesa umjesto teksta. Radnja prvog čina prikazana je pomoću jednostavne, ali jasne scenografije te kostima balerina i baletana koji su uspjeli dočarati zabavu održanu na Badnjak. Vrhunac prvog čina bio je Klarino spašavanje voljene igračke od strane vojske miševa. Radnja drugog čina smještena je u Svijet šećera u kojem je Orašar Princ i iz zahvalnosti za pomoć Klari pokazuje svijet slatkiša. Iako Klara na kraju bude tužna i shvaća da je to sve bio samo san, meni se balet jako svidio. Ja jako volim ples i ostala sam zadivljena usklađenošću izvođača i glazbe. Osim toga, radnja je u isto vrijeme zanimljiva i napeta, dinamična i slikovita, nježna i tužna.

M.Ž. 7.a

 

 

Balet mi je bio zanimljiv iako je bilo dijelova koje nisam najbolje shvatio. Umjesto teksta upotrebljen je ples i glazba kojim se pričala radnja. Zvuk violine najviše se isticao od svih instrumenata, a meni je bio najljepši. Kostimi svih plesača bili su dobri pa smo jasno mogli zaključiti tko predstavlja koji lik. Meni se najviše svidio lik samog Orašara i njegovi nastupi s princezom.

I.V. 7.b

 

 

Moram priznati da se nisam nešto pretjerano veselio Orašaru. Iznenadio sam se na samom početku jer je radnja započela glazbom. Prvi čin odigrao se u domu jedne obitelji koja je organizirala zabavu na sam Badnjak. Djevojčica Klara dobila je mnogo poklona no njoj se najviše svidio lutak Orašar. Iznenadio me njen ujak koji je oživio lutka, a potom ih je poslao u Svijet šećera. Drugi čin je bio šareniji tj. predstavljeni su slatkiši preko zemalja iz kojih potječu. I dalje sam bio zadivljen usklađenošću glazbe i plesača. Iznenadio me tužan kraj tj. kada je Klara shvatila da Orašar nije zaljubljen u nju i da je sve bio samo san.

M.Ž. 7.b

 

plakat