Višednevna izvanučionička nastava – Hrvatsko zagorje

Od 9. – 12. travnja 2019. godine učenici četvrtih razreda centralne škole zajedno sa svojim učiteljicama su posjetili Hrvatsko zagorje. Četverodnevna izvanučionička nastava je bila vrlo sadržajna te su učenici uz stručno vodstvo imali priliku upoznati ovaj dio Republike Hrvatske.

Prvog dana posjetili su Ogulin gdje su razgledali župnu crkvu sv. Križa, Frankopansku kulu, Đulin ponor i Ivaninu kuću bajki. U večernjim satima su stigli u hotel Zagi u Oroslavju.

Drugog dana putovanja posjetili su Krapinu, Muzej krapinskih neandertalaca. Pogledali su kraći film o životu neandertalaca. Nakon obilaska muzeja popeli su se na brdo Hušnjakovo – nalazište krapinskog pračovjeka. U Trakošćanu, jednom od najljepših europskih dvoraca, slušali su o povijesti starog dvorca i životu njegovih vlasnika. Razgledali su sobe i vidjeli vrijedne primjerke starog namještaja. Zatim su razgledali Varaždin i poznato Varaždinsko groblje.

Za treći dan je bio predviđen cjelodnevni izlet u Zagreb. Najprije su posjetili Tehnički muzej Nikola Tesla. Razgledali su odjele Promet i Vatrogastvo. U odjelu Rudarstvo prošli su kroz model rudnika, s više od tristo metara rudničkih hodnika. U odjelu Astronautika s planetarijem najzanimljiviji im je bio planetarij gdje su gledali zvjezdano nebo u sva godišnja doba. Zatim su razgledali znamenitosti grada Zagreba: Katedralu, Kamenita vrata, Markov trg i crkvu sv. Marka, Trg bana Jelačića, … U poslijepodnevnim satima su prošetali Zoološkim vrtom grada Zagreba.

Na povratku kući, četvrti dan, posjetili su Gornju Stubicu (spomenik Matiji Gupcu) i Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Iako im, zbog povremene kiše, vrijeme nije bilo naklonjeno vladalo je vedro raspoloženje. Zadovoljni i bogatiji za mnoga nova iskustva vratili su se svojim domovima.