Mala škola forenzike 2019.

Mala škola forenzike 2019.

 

Uoči Europske noći istraživača koja se održava u rujnu 2019. godine, djelatnici Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti održali su pred aktivnosti u našoj školi. Splitski forenzičari Ana Banovac, Ivan Jerković i Toni Ljubić održali su radionice pod nazivom ‘Mala škola forenzike’.

skola_forenzike_han3

U prvoj radionici sedmaši su imali priliku upoznati se s poslovima i zadatcima forenzičara na mjestu događaja, pojavnim oblicima uzoraka papilarnih linija, mehanizmom nastanka otisaka prstiju na različitim površinama te s načinima otkrivanja, vizualizacije, fiksiranja i izuzimanja takvih tragova. Učenici su se i sami okušali u daktiloskopiranju, prepoznavanju vlastitih osnovnih oblika papilarnih linija te pronalaženju, vizualiziranju i izuzimanja otisaka papilarnih linija na različitim predmetima korištenjem daktiloskopsih prašaka, kistova i folija.

skola_forenzike_han2skola_forenzike_han1

U drugoj radionici učenici su se okušali u forenzičnoj antropologiji te su uz voditelje radionica sudjelovali u rekonstruiranju osnovnih biografskih podataka iz osteološkog materijala. Upoznavši se s anatomijom čovjeka, vidjeli su kako se forenzične metode mogu primijeniti za analizu povijesti, odnosno kako pomoću njih možemo dobiti iznimno vrijedna saznanja o demografiji, životu i zdravlju naših predaka na ovim prostorima.

Europska noć istraživača provodi se uz financijsku potporu Europske komisije. Cilj Noći istraživača je popularizacija znanosti te upoznavanje javnosti sa znanošću i radom znanstvenika i poticanje mladih na budući ulazak u istraživačku karijeru te upoznavanje šire javnosti s europskim i nacionalnim politikama u području znanosti. Europska Noć istraživača se tradicionalno održava zadnjeg petka u rujnu diljem cijele Europe.

skola_forenzike_han4