Međunarodna smotra amaterskih dječijih kazališta

Gotovo sa samim početkom nove školske godine u Gradu Sinju organiziran je 1. Međunarodni dječiji kazališni ALKAFEST. Kroz tri subote od 14. rujna do 28. rujna sinjskoj publici predstavilo se šest dječijih kazališta iz Hrvatske, ali i susjedne Bosne i Hercegovine. Učenici 4.a, 6.a i 6.b u pratnji svojih razrednika Grozdane Filipović-Grčić, Mirele Pletikosić i Dina Fabjančića prisustvovali su ovoj smotri.

Prvi dan publici se predstavio Zorin dom Karlovac čiji je dvojac izveo popularnu školsku lektiru poznatog ruskog pisca Sergeje Jesenjina „Bajka o ribaru i ribici“. Naši učenici nisu krili oduševljenje izvedbom koja se temeljila na jednostavnoj, ali izuzetno efektnoj, scenografiji i interpretaciji samo dvoje glumaca koji su uistinu izvrsno iznijeli ovu bajku među sinjsku publiku. Idući su se predstavili mladi glumci GKM Vitez s interpretacijom još jedna bajke. Ovog puta bila je riječ o „Čudnovatim zgodama Šegrta Hlapića“ čija se dinamična izvedba posebno svidjela mlađoj publici.

Naši učenici bili su prisutni i iduće subote kada su se predstavili mladi članovi GSU Hvar izvedbom „Matilde“ autora Roalda Dahla. Svojom izvedbom prikazali su problem odrastanja u nesređenoj obitelji, ali i važnost učenja i školovanja. Drugi dan zaključen je izvedbom „Ježincova škrapica“ koju su izveli članovi Dječijeg kazališta Škatula Kaštela. Mladi Kašteleni na moderan su način interpretirali popularnu Ježevu kućicu čije je mjesto radnje ovog puta bilo pod morem, pa su i likovi bili prilagođeni mjestu radnje: ribe, morski psi, hobotnica i rak. Interpretacija je bila posebna zbog kostima koji su uistinu bili izrađeni na viskoj razini, ali i zbog čakavice kojom su se služili mladi Kaštelani.

Naši učenici koji su posjetili navedene izvedbe bili su jako zadovoljni odgledanim izvedbama jer kako su rekli sve predstave su bile različite i drugačije, a svaka je opet bila posebna i zanimljiva. Osim toga, svojim dolaskom dali su podršku svojim vršnjacima iz drugih mjesta Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine.

D.F.