Akcija pošumljavanja

U subotu  26. listopada diljem Dalmacije održana je akcija pošumljavanja pod sloganom „Zasadi drvo ne budi panj“. U akciji pošumljavanja sudjelovali su i učenici naše škole. Sudjelovale su vrijedne ručice 4.a, 5.a, 5.b, 6.b i 8.a razreda u pratnji svojih učitelja: Grozdane Filipović-Grčić, Josipe Zebić, Dina Fabjančića i Mirele Pletikosić. Akcija je uspješno provedena na opožarenom području značajnog krajobraza Sutine, točinje na području Bila vrila.

Nakon okupljanja na samom ulazu u lokalitet više od trideset učenika naše škole upoznato je sa značenjem pojma „značajni krajobraz“. Učenici su imali priliku saznati koje sve životinje žive na ovom području, ali i da je područje poznato po biološkoj inverziji obzirom na to da listopadno drveće raste na netipičnim nadmorskim visinama za svoju vrstu. Nakon kratke organizacije i podjele rada uslijedio je odlazak na sam lokalitet koji je uključivao prelazak potočića Sutine, te kraći uspon kroz mješovitu šumu crnog bora, hrasta, bukve, bijelog i crnog jasena i javora obojenu bojama jeseni.

Dio učenika u pratnji učitelja ostao je pomoći u raščišćavanju nižih predjela, tj. prostora uz spomenuti potočić, te nekolicinu malih jezeraca oko kojih su sakupljali otpatke, prvenstveno plastičnu ambalažu. Druga skupina učenika nastavila je uspon do dijela opožarenog  područja gdje su proveli akciju pošumljavanja. U suradnji s drugim volonterima posadili su više od 120 sadnica crnog bora duž planinarske staze.

Mladi volonteri svojim sudjelovanjem u ovoj akciji imali su priliku upoznati se sa širim zavičajem u kojim žive, spoznati važnosti mikropodručja tj. okoliša općenito, ali i shvatiti važnost suradnje, međusobnog pomaganja i odgovornog ponašanja kao buduće odrasle osobe. Kraj akcije obilježilo je zajedničko druženje uz topli obrok, piće, prepričavanje događaja te nezobilazno fotografiranje za uspomenu na uistinu posebnom području.

 

 

D.F.