Razlistaj se!

Svake godine od 15. listopada do 15. studenoga održava se manifestacija Mjesec hrvatske knjige sa svrhom promicanja čitanja. U njoj sudjeluju sve vrste knjižnica koje organiziraju različite programe i događanja: promocije knjiga, susreti s piscima, kvizovi, razne radionice itd. Svake godine ovaj događaj ima „zadanu temu“ tj. krilaticu oko koje se organizira cijela manifestacije. Ove godine ta krilatica glasi: „Razlistaj se!“ Cilj ovogodišnje manifestacije, osim promocije čitanja, jest ukazati na važnost očuvanja i zaštite okoliša, a upravo ove godine obilježavamo pedesetu obljetnicu Međunarodnog dana zaštite okoliša.

Učenici naše škole sudjelovali su i u ovogodišnjoj manifestaciji. Učenici dvaju prvih razreda izradili su podlogu za središnji pano prebojivši stare plakate i tako omogućili još jedno njihovo korištenje. Kolaž tehnikom i vodenim bojama izrađivali su lišće različitih oblika, boja i veličina i tako upotpunili pano unijevši i dašak jeseni. Sredinom listopada prvaši centralne škole po prvi put su posjetili školsku knjižnicu. Upoznali su se s pojmovima: knjižnica i knjižara, knjižničar, posudba, knjižnična građa te posudili svoje prve knjige.

Sudjelovali su i učenici drugog razreda centralne škole koji su od starih letaka kolaž tehnikom stvarali leptire čija su krila bila ispunjena jesenskim bojama.

Učenici petih razreda izradili su naslov za središnji pano od starih novina. Osim toga povezali su nit vodilju (zaštita okoliša i knjige) pa su se dali u istraživački rad. Na mrežnim stranicama istražili su pojam „crvene knjige“ te su saznali kako, zašto i kada se određene vrste biljaka i životinja nađu u ovim knjigama. Po uzoru na Crvene knjige Republike Hrvatske naši petaši od starog papira izradili su svoje crvene knjige u kojima su se našle zaštićene i ugrožene biljke i životinje Cetinske krajine. Petaši su izradili nekoliko „knjiga“ u koje su popisali ugrožene: sisavce, ptice, gmazove i vodozemce, ribe i biljke. Učenici su bili posebno iznenađeni činjenicom da je prvi primjerak Čovječe ribice pronađen u potoku Goručica u Sinju, ali i da biljka Dalmatinska tila raste samo na Poljakovoj gredi.

Oba šesta razreda iskoristila su stari papir od kojeg su izrađivali popularne straničnike koji će im olakšati čitanje knjiga. Straničnike su prekrili različitim citatima iz knjiga, poslovicama vezanim za čitanje i ponekim crtežom. Osim straničnika učenici su ilustrirali naslovne stranice svojih najdražih knjiga i lektirnih naslova.

I učenici sedmih razreda bavili su istraživačkim radom. Dio učenika u školskoj knjižnici pretraživao je naslove lektirnih djela od prvog do osmog razreda koji su svojim naslovom povezani s biljkama. Drugi dio učenika imao je isti zadatak, ali oni su pretraživali popise obaveznih lektirnih naslova koji su objavljeni na mrežnim stranicama ministarstva. Rezultate pretraživanja su objedinili te su ih potom zapisivali na stare novine i letke, bojali zeleno bojom, izrezivali i postavili na središnji pano.

Osmaši su bili najsvestraniji pa su se izražavali crtežom i riječju. I oni su izrađivali  straničnike te ilustrirali naslovne stranice najdražih knjiga i lektirnih naslova, pisali osvrte na njih te uredili prigodan pano.

Aktivnosti za učenike su osmislili učiteljice razredne nastave i učitelji hrvatskog jezika.