Jesen u mojem kraju

S današnjim danom kalendarski je i službeno započelo najšarenije godišnje doba. Ove godine prvi dan jeseni zajedničkim projektom obilježili su učenici šestih i osmih razreda. Projekt su proveli u sklopu nastave Hrvatskog jezika i Glazbene kulture.Učenici 6.b razreda prisjetili su se lirske pjesme Himnos Antuna Branka Šimića te su ponovili pojmove motiv-pjesnička slika-stih-pejzažna pjesma, a onda su za njima tragali po svojem zavičaju. Jesenske motive s Gljeva, Obrovca i Gale fotografirali su i povezali su u prigodni videozapis kojim su vizualno prikazali Šimićev Himnos.
Za glazbenu podlogu korišten je isječak Vivaldijeva opusa „Četiri godišnja doba – Jesen“.

Učenici osmih razreda upoznali su se s pojmom balade te se prisjetili pojmova dvodijelna pjesma, refren. Svoj doživljaj jeseni oni su odlučili iskazati snimanjem videospota za pjesmu Olivera Dragojevića Jesen stiže dunjo moja. U snimanju kadrova učenici su inspiraciju pronašli u rijeci Cetini i obližnjem izvoru Kosincu. Motivom vode, simbolom života, poslužili su da prikažu prolaznost vremena. I baš kao što jesen ima svoja dva lica, rana i kasna,  spotom je prikazana i suprotstavljena mladost i odrasla dob.

Glumci u ovom video spotu bili su: Natali Jagnjić 8.b, Toni Bošković 8.a, djelatnica naše škole Dajana Kulić, te bivši učenik Petar Munivrana. Ovom prigodom se zahvaljujemo djelatnicima na izvoru Kosinca, koji su nam omogućili snimanje spota.

Projekt su osmislili učitelj Hrvatskog jezika Dino Fabjančić i učiteljica Glazbene kulture Žana Sunara, a  montažu spota je uradio je Učitelj informatike Stipe Radić.

Videozapise naših učenika možete pogledati na sljedećim poveznicama:

Jesen stiže dunjo moja
Jesen