Posjet učenika osmih razreda Vukovaru

Posjet učenika osmih razreda Vukovaru

Učenici osmih razreda naše škole 8. i 9. travnja posjetili su Grad Vukovar. Nakon dolaska, prijave u hostel i ručka učenici su prisustvovali predavanju „Domovinski rat“ u sklopu kojeg im je objašnjena uzročno-posljedična veza kao i sve činjenice vezane za Domovinski rat. Zatim je uslijedilo novo predavanje u dvorištu kompleksa u kojem su učenici bili smješteni te su učenici imali prigodu razgledati (popeti se) i fotografirati se ispred različitih vrsta oklopnih, zračnih i pomorskih vozila. Učenicima je na slikovit način predstavljena obrana Grada kao i različite vrste ručnog oružja, profesionalnog i improviziranog, koje su branitelji koristili.
Slobodno vrijeme koje je bilo na raspolaganju iskorišteno je za obilazak Grada Vukovara pa su učenici posjetili Vodotoranj. Uz stručno vodstvo učenici su se popeli na sam vodotoranj na kojem su se i fotografirali. Poslije obilaska povijesne jezgre Grada Vukovara osmaši su iskoristili priliku i posjetili „Udrugu hrvatskih branitelja – Sajmište“. U ime udruge učenike je dočekao njen predsjednik Zvonko Barta koji im je uputio nekoliko prigodnih riječi, a osmaši su ispred spomen ploče zapalili svijeće dvojici naših sugrađana. Naime, u neposrednoj blizini poginula su dvojica Sinjana Andrija Alčić i Ivan Poljak Sokol pa su im naši učenici na ovaj simboličan odali počast. Idući dan učenici su obilazili memorijalne lokacije u pratnji vodiča; Vukovarska bolnica (gledanje kratkih videa i obilazak podruma u kojima je bolnica tada djelovala), Spomen dom i lokalitet Ovčara (kratko predavanje u spomen domu, što on predstavlja te odlazak i molitva na samom mjestu stradanja ranjenika), Trpinjska cesta (kratko predavanje u spomen domu o ulici poznatijoj kao „groblje tenkova“ te o braniteljima koji su ovdje izgubili svoje živote), „kukuruzni put“ te odlazak na Memorijalno groblje. Jutarnje razgledavanje završilo je posjetom i kratkim predavanjem u Crkvi sv. Filipa i Jakova koja je također stradala u Domovinskom ratu.
Nakon razgledavanja memorijalnih lokacija uslijedila je pauza za ručak te razgledavanje dvaju muzeja. Učenici su prvo posjetili Dvorac Eltz koji je također pretrpio ratna stradanja, a danas je obnovljen i u njemu je smješten Muzej Grada Vukovara. Uz stručno vodstvo kustosice učenici su imali prigodu razgledati uistinu bogatu postavu i eksponate koji na moderan i edukativan način predstavljaju povijest Grada Vukovara od prapovijesti sve do Domovinskog rata. Na samom kraju putovanja učenici su posjetili i Muzej vučedolske kulture u kojem je rekonstruiran i na jako moderan način predstavljena kultura i život ljudi koji su živjeli na području Vučedola prije 6 000 godina. Svi lokaliteti koje su učenici posjetili zabilježeni su kamerama i fotoaparatima. Projekt „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ je terenska nastava koju organizira Ministarstvo obrazovanja, a naši osmaši su je uspješno proveli u pratnji svojih razrednika/učitelja: Mirele Pletikosić (8.a), Dina Fabjančića (8.b), Grozdane Filipović-Grčić (pratnja) i Đorđa Šege (pratnja).
2. posjet Vodotornju

3. 8.a-Vodotoranj

4. 8.b-Vodotoranj

5. Udruga hrvatskih branitelja - Sajmište

6. Paljenje svijeća

7. Vukovarska bolnica

8. Ovčara

9. Memorijalno groblje

10. 8.a Memorijalno groblje

11.8.b Memorijalno groblje

12. Trpinjska cesta