27. EMA Edukativna muzejska akcija – PLES U MUZEJU

U srijedu 27. travnja 2022., učenici 2.a u pratnji učiteljice i nekoliko roditelja posjetili su Muzej Cetinske krajine. Sudjelovali su u 27. edukativno-muzejskoj akciji povodom Međunarodnog dana muzeja pod nazivom PLES u organizaciji Muzeja Cetinske krajine – Sinj i Hrvatskog muzejskog društva – Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju.
Kreativne radionice „Ples u muzeju“ osmislila je i vodila viša kustosica MCK Sinj, Anita Librenjak i Danijela Petričević Banović. Na zanimljiv način upoznali su ih s plesom kao jednim od najstarijih načina ljudskog izražavanja koji povezuje glazbu, povijest i pokret. U našem zavičaju ples ima dugu tradiciju, plesne običaje i simboličko značenje. Važno je istaknuti da se u našoj Cetinskoj krajini pleše tradicijsko Nijemo kolo bez glazbene pratnje, a njegovu iznimnu vrijednost kao izvornog folklora i pučke tradicije prepoznao je i UNESCO te ga uvrstio na popis svjetske baštine, davši mu najviše priznanje i zaštitu.
Učenici su pozorno slušali predavanje i video prezentaciju na temu ples, saznali gdje se plesalo, u kojim prigodama i na koji način se odijevalo prilikom plesa. Na likovnoj radionici oslikavali su tradicijske plesne kostime žene i muškarca i zatim zaplesali „Nijemo kolo“ tradicijskim plesnim koracima. I za kraj su u pratnji kustosice Anite Librenjak obišli Muzej Cetinske krajine i upoznali bogatu kulturno-povijesnu baštinu Sinja i Cetinske krajine.