NAŠI UČENICI NASTUPILI NA DJEČJEM TJEDNU – DANIMA RADOSTI, IGRE I MIRA!

Sinoć je u Dvorani Gospe Sinjske otvoren Dječji tjedan – Dani radosti, igre i mira. Dječji tjedan održava se već 13. godinu zaredom u organizaciji Udruge za promicanje cjelovite dobrobiti čovjeka, društva i prirode „Cjelovit život“ i uz potporu grada Sinja. Za početak Dječjeg tjedna izabran je 6. prosinca, blagdan sv. Nikole, dok se zadnji dan sasvim prigodno poklapa s blagdanom sv. Lucije. Ta dva dana, za najmlađe ispunjena poklonima, udruga „Cjelovit život“ odlučila je povezati i cijeli tjedan darivati djecu veseljem, igrom i zabavom kroz predstave, radionice i druge edukativno-zabavne aktivnosti.

Ovogodišnji Dječji tjedan poseban je i iz razloga što je nakon dvije godine online druženja konačno došlo vrijeme za susret uživo. Stoga su svi s posebnom radošću dočekali svečano otvorenje, a u Dvorani Gospe Sinjske sinoć se zbog velikog interesa tražila stolica više.

Ravnateljica Udruge Tanja Kodžoman-Križanac pozdravila je svu prisutnu djecu, roditelje, učitelje, bake i djedove te pozvala na pozornicu fra Marinka Vukmana, gvardijana i upravitelja Svetišta Gospe Sinjske, koji je bio zadužen za proglašenje svečanog otvorenja. Fra Marinko je entuzijastično i srčano podijelio oduševljenje što gleda tolika brojna lica u publici, a zatim u navijačkom tonu najavio početak prvog dana Dječjeg tjedna.

Čast da svojim nastupom „probiju led“ i budu prvi u nizu izvođača koji će nastupiti na pozornici Dvorane Gospe Sinjske pripala je učenicima naše škole. Iako uz malo prisustvo treme, učenici su svoje točke izveli kao pravi profesionalci.

Mjesec prosinac donosi mnogo dana radosti i veselja, ali i jednu neobičnu noć. U toj noći čizmice, tenisice, cipele, papuče i čarape moraju biti čiste i uredne jer, dok svi spavaju, Sveti Nikola u njih ostavlja darove za djecu. Što se dogodilo u jednoj takvoj noći, saznali smo u recitaciji učenika 3. razreda koje je pripremala učiteljica Grozdana Filipović-Grčić.

Učiteljica Grozdana s učenicima je pripremila i kratak igrokaz o malenom boru koji je doživio veliko čudo. Zbog dobrote jednog dječaka bor je izbjegao sudbinu koja čeka mnoge borove u božićno vrijeme, a nakon kićenja neposječeni bor zablistao je ljepši nego ikad.

Na svom putovanju svijetom, Djed Božićnjak obilazi i mnoge hladne krajeve. Nije rijedak slučaj da se putem i prehladi. Njegova prehlada onemogućila ga je da potajno ostavi darove djeci u Engleskoj. Srećom, Djed Božićnjak zna sve jezike svijeta pa se uspio s njima sporazumjeti na engleskom, a djeca su mu spremno priskočila u pomoć. I ovu točku na engleskom jeziku izveli su učenici 3. razreda pod mentorstvom učiteljice Ane Bilandžić.

Tko su tajni pomagači svetog Nikole uz čiju pomoć on uvijek zna koja djeca su svojom dobrotom zaslužila darove, otkrili su nam učenici 6. razreda koje je za ovaj igrokaz pripremala pedagoginja Edita Poljak. U izvođenju ovog igrokaza veliku ulogu odigrala su i djeca iz publike jer su cijelo vrijeme surađivala s malenim zekom i nisu lovcima otkrili gdje se zeko skriva. Zamislite tek u kojem smjeru bi priča otišla da su lovci od djece saznali da su zeki zaklon pružili vrckava gljivica i stari hrast!

Zbog tog svog dobrog djela, a i zbog svih dobrih djela protekle godine djeca u publici nagrađena su dolaskom svetog Nikole koji im je uz pratnju glazbe i plesa naših učenika podijelio slatkiše. Večer nije mogla ljepše završiti.

A naši učenici zadovoljni svojom izvedbom sada s olakšanjem mogu sudjelovati u ostatku ovogodišnjeg programa u danima koji dolaze. Nadamo se da ćete im se i vi pridružiti!