Upoznaj svoju zemlju

Kako to izgleda biti turist u vlastitom gradu, saznali su učenici 3a i 5a razreda OŠ Ivana Mažuranića i njihove učiteljice Grozdana Filipović-Grčić i Mirela Pletikosić.

U sklopu projekta “Upoznaj svoju zemlju” u organizaciji Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, a povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, Turistička zajednica grada Sinja u suradnji s Udrugom turističkih vodiča grada Sinja “Osinium” i Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske – Zbirke Franjevačkog samostana, organizirala je besplatan turistički obilazak Sinja u nedjelju 15.siječnja 2023 od 12 do 15h.

Naši učenici imali su priliku saznati nešto više o viteškom gradu Sinju, istaknutim osobama koje su utjecale na njegov razvoj, brojnim javnim skulpturama, Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji koja je prva gimnazija u južnoj Hrvatskoj s hrvatskim nastavnim jezikom, palači Tripalo, utvrdi Kamičak, crkvi Gospe Sinjske najvećem južnohrvatskom marijanskom svetištu u kojoj se nalazi slika Čudotvorne Gospe Sinjske , zavjetnoj crkvi na tvrđavi Grad, čudesnoj pobjedi nad Osmanlijama 1715. uz zagovor Majke od Milosti te značaju Sinjske Alke, viteške igre pod zaštitom #UNESCO-a. To smo sve saznali obilaskom tvrđave Grad i Zbirke franjevačkog samostana u Sinju, koji spada među najstarije i najvrijednije zbirke u Hrvatskoj. Utemeljene 1860. kao Gimnazijska zbirka, posjeduju vrlo vrijedne eksponate a ističu se Heraklova glava i kip božice Dijane u djelu arheološke zbirke. Muzej posjeduje osim vrijednih arheoloških eksponata, još i paleontološku, numizmatičku, filatelističku i etnološku zbirku.

Učenici su znatiželjno i sa zanimanjem pratili cijeli program, možda nisu sve razumjeli ili zapamtili ali su uživali u šetnji, počastili se tradicionalnim uštipcima s omiljenom Nutellom, dobili kalendar na poklon i kući otišli puni pozitivnih dojmova.

Hvala Turističkoj zajednici na pozivu, posebice g-đi Moniki Vrgoč na svemu! Rado ćemo se opet odazvati!