Mjesec hrvatskog jezika

Mjesec hrvatskog jezika

Odlukom Instituta za hrvatski jezik od 21. veljače do 14. ožujka održavala se manifestacija Mjesec hrvatskog jezika koja je ove godine obilježena na satovima Hrvatskog jezika i Glazbene kulture.

Na samom početku manifestacije tj. 22.veljače, na „Dana glagoljice i hrvatskog glagoljaštva“, učenici 6.a posvetili su se proučavanju teksta Baščanske ploče. Nakon što su uvedeni u svijet glagoljaštva upoznali su se s pojmovima transliteracije i transkripcije. U svojim bilježnicama prevodili su glagoljični zapis teksta Baščanske na starohrvatskom jeziku, a onda i na hrvatski standarni jezik te tako saznali jezičnu, povijesnu i pravnu važnost ploče. Posebno im je bio zanimljiv srednjovjekovni način života tj. uzroci klesanja teksta Baščanske ploče.

Učenici 5.b razreda upoznali su se s pojmom dijalektalne poezije i osnovnim obilježjima hrvatskih narječja. Bogatstvo hrvatskog jezika nastavili su istraživati na satovima Glazbene kulture na kojima su se okušali u pjevanju dijalektalnih pjesama: „Meknite se vse gore“ i „Lička kap. Učiteljica je zatim svirala na sintisajzeru, a učenici su u grupama na boomwhackersima svirali pratnju na osnovnim tonovima.

Učenici 7.b na satovima Hrvatskog jezika, Povijesti i Glazbene kulture učili su o važnosti 19.st. u kojem je pitanje hrvatskog jezika bilo povezano s borbom za nacionalni identitet. Iilirski pokret prikazali su kroz plakat kojim su predstavili sudionike pokreta, glavne ciljeve i prepreke s kojima su bili suočeni pripadnici hrvatskog narodnog preporoda. O važnost 19.st. slušali su i na satovima Glazbene kulture na kojima su se upoznali detaljnije s djelom Petra Preradovića, Antuna Mihanovića i Ivana Kukuljevića Sakcinskog te zapjevali najpoznatije budnice tog vremena.

Aktivnosti kojim je obilježen Mjesec hrvatskog jezika osmislili su i proveli učitelji Hrvatskog jezika i Glazbene kulture: Dino Fabjančić i Žana Sunara.

7_ 8_ 6_ 3_ 5_ 4_ 2. (2)