Svjetski dan knjige i autorskih prava

Svjetski dan knjige i autorskih prava

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja s ciljem promocije čitanja, ali i zaštite autorskih prava. Ovaj datum je odabran simbolično jer su 23. travnja preminuli neki od najvećih svjetski pisaca: Miguel de Cervantes, William Shakespeare te Inca Garcilaso de la Vega. Od 2001. godine UNESCO simbolično bira svjetsku prijestolnicu knjige i ove godine tu je čast dobio meksički grad Guadalajara. Odabrana prijestolnica knjige godinu dana organizira različite aktivnosti s ciljem promocije čitanja.

I u našoj školi obilježen je prigodno ovaj dan u trećem i petima razredima. Petaši su se na satovima hrvatskog jezika upoznali s pojmovima: autor, djelo, autorski rad i autorsko pravo. Upoznali su se i s problemima s kojima se suočavaju umjetnici kada se ne poštuju njihova autorska prava.

Nakon toga u školskom predvorju učenici 3.a., 5.a i 5.b „ugostili“ su učiteljicu razredne nastave i spisateljicu Nivesku Juraga-Kovačev koja im je predstavila svoje najnovije djelo „Pegulu“. Učenicu su iz prve ruke saznali od kuda spisateljici inspiracija i ideje za pisanje, koliko joj je vremena bilo potrebno za pisanje „Pegule“, zašto uopće piše, kada je krenula u spisateljske vode i ima li uopće književnik svoju najdražu knjigu. Osim toga Niveska je učenicima pročitala nekoliko poglavlja iz „Pegule“ te zajedno s učenicima razgovarala o likovima, temama, prenesenim značenjima i porukama svojih priča. Ovom prilikom još jednom zahvaljujemo kolegici Niveski Juraga-Kovačev na izvrsnom i prije svega zanimljivom izlaganju.

Susret su organizirali Grozdana Filipović – Grčić i Dino Fabjančić.

20230425_105825 20230425_104548 20230425_112116