HRVATSKO ZAGORJE – VIŠEDNEVNA IZVANUČIONIČKA NASTAVA

Od 25. do 28. travnja 2023. učenici četvrtih razreda centralne škole i područnih škola su, u pratnji svojih dviju učiteljica i knjižničarke, posjetili Hrvatsko zagorje. Četverodnevna izvanučionička nastava bila je vrlo sadržajna. Učenici su uz stručno vodstvo imali priliku upoznati ovaj dio Hrvatske.

Prvog dana posjetili su Ogulin i Ivaninu kuću bajki. Razgledali su stalnu izložbu čija su glavna tema bili upravo likovi iz priča Ivane Brlić-Mažuranić. Kroz Čarobnu šumu učenici su uvedeni u čudesni svijet bajke. Stabla su pripovijedala priče iz Ivaninih djela i zgode iz njezina života. Sjedeći na „kamenju iz Legen grada“, pogledali su edukativni animirani film „Ivanina ogulinska pustolovina“. Nakon što je Čarobno zrcalo svakome od učenika dodijelilo „čarobnu moć“, krenuli su u razgledavanje stare gradske jezgre. U pratnji vodiča razgledali su Frankopansku kulu, Trg kralja Tomislava, crkvu Svetog Križa i Đulin ponor. Zatim su se uputili u Gornju Stubicu gdje su posjetili spomenik Matiji Gupcu. U večernjim satima stigli su u hotel Zagi u Oroslavju.

Za drugi dan bio je predviđen cjelodnevni izlet u Zagreb. Najprije su posjetili Tehnički muzej Nikola Tesla. Razgledali su odjele Promet i Vatrogastvo. U odjelu Rudarstvo prošli su kroz model rudnika, s više od 300 metara rudničkih hodnika. Kako su se u okviru Festivala znanosti 2023. (Zagreb, 24. – 29. travnja 2023.) neke aktivnosti održavale i u Tehničkom muzeju, naši učenici sudjelovali su u radionicama „Priroda se mijenja i hranu nam sprema“, „Mmmm, što tako fino miriši?“ i „Kemija = promjena (pokusi)“. Zatim su razgledali znamenitosti grada Zagreba: Trg kralja Tomislava, Zrinjevac, Trg bana Josipa Jelačića, Katedralu, Kamenita vrata, Markov trg i crkvu sv. Marka… U poslijepodnevnim satima prošetali su Zoološkim vrtom grada Zagreba.

Trećeg dana posjetili su Krapinu, Muzej krapinskih neandertalaca. Pogledali su kraći film o životu neandertalaca. Nakon obilaska muzeja popeli su se na brdo Hušnjakovo – nalazište krapinskog pračovjeka. U Trakošćanu, jednom od najljepših europskih dvoraca, slušali su o povijesti starog dvorca i životu njegovih vlasnika. Razgledali su sobe i vidjeli vrijedne primjerke starog namještaja i oružja. U Varaždinu su se učenici pretvorili u prave detektive tražeći po središtu grada cimere (simbole obrtnika) i skrovište dvadesetak anđela (Anđelinjak). Za sam kraj boravka u Varaždinu obišli su poznato Varaždinsko groblje.

Na povratku kući, četvrti dan, posjetili su Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Slušali su o povijesti svetišta, razgledali baziliku, kapele sv. Petra, sv. Katarine i sv. Josipa. Nakon toga obišli su sve postaje Kalvarije. Puni dojmova uputili su se kući i u kasnim večernjim satima sretno stigli na odredište – Han.