Dođoh, vidjeh, naučih!

Dođoh, vidjeh, naučih!

Utorak, 22. studenoga 2011., mi, učenici osmih razreda, pod dirigentskom palicom naših nastavnica, krenuli smo u susjedni nam Sinj na terensku nastavu. U crkvenom dvorištu dočekao nas je fra Joško Kodžoman, naš domaćin. Odlazimo u crkvene prostorije gdje nam je fra Joško s ljubavlju i zanosom pričao o bogatstvu i neizmjernoj važnosti  Franjevačke knjižnice u kojoj je, zahvaljujući požrtvovnosti franjevaca, skupljeno oko 50000 naslova. Jedni smo od sretnika koji su pred sobom imali prvi notni zapis, katastarsku sliku Sinja iz 1780. g. , i, ono što nas je posebno oduševilo, bio je dobro sačuvani primjer inkunabule.
Nakon poučnog fra Joškovog izlaganja, prepušteni smo fra Mirku Mariću koji nam je otvorio vrata Arheološkog muzeja u sklopu samostana. Ostali smo impresionirani jednom od najstarijih arheoloških zbirki u Hrvatskoj. Fra Mirko nam je ispričao kako predmeti koji se tu nalaze ne potječu iz sustavnih arheoloških istraživanja, nego su to većinom slučajni nalazi pribavljeni marljivošću franjevaca i naklonošću naroda prema spomenicima prošlosti. Ono po čemu je zbirka posebno poznata, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu su spomenici koji potječu s poznatog arheološkog nalazišta Aequuma (Colonia Claudia Aequum) nedaleko Sinja, kod današnjeg sela Čitluka. Osim brojnih i jako značajnih arheoloških fragmenata, u muzeju se nalazi i bogata etnografska zbirka skupljena po cijeloj Cetinskoj krajini.
Pozdravljamo se s fra Mirkom i odlazimo u sam centar grada. Nakon slobodnog vremena i šetnje po gradu, u gradskoj knjižnici nas je dočekala ljubazna knjižničarka Mladenka Macan.U svom kratkom govoru osvrnula se na obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige koji se ove godine provodio pod naslovom Čitajmo naše pjesnike. Upoznali smo golem opus naše gradske knjižnice namijenjene svim uzrastima. Istražujući police, svatko od nas je pronašao nešto za svoju dušu. Završavamo terensku nastavu poučnim stihom ruskog pisca Sergeja Aleksandra Puškina: Čitanje je najbolje učenje…