Iskustvo koje vrijedi doživjeti i podijeliti

Iskustvo koje vrijedi doživjeti i podijeliti

Često se među nama učiteljima može čuti kako je naša struka obezvrijeđena, podcijenjena, nedovoljno vrednovana u materijalnom i u bilo kojem drugom smislu. Nalazimo se nekako na marginama društva, bez pretjerano puno mogućnosti za napredovanje ili ostvarenje nekih većih ciljeva. Obuzima nas ravnodušnost i apatija, a to je najgore što nam se može dogoditi, pogotovo ako takvi ulazimo u razred među djecu. Vrlo teško onda pronalazimo poticaj da napravimo nešto što bi značilo iskorak iz naše uobičajene radne rutine. Naravno, govoreći bez podcjenjivanja, jer učiteljski posao sam po sebi nikako nije lak i zahtjeva veliki stupanj odricanja i osobnog, nesebičnog davanja.

Jedan od načina kako unijeti nešto novo, drugačije, kako prihvatiti izazov koji nas može odvesti u avanturu koja će dati jednu novu dimenziju našem radu je mogućnost oplemenjivanja našeg iskustva koje se nudi, a zapravo za koje možda neki i ne znaju. Upravo ta spoznaja da poveći broj kolega nije dovoljno informiran ponukala me je da napišem ove retke i podijelim sa svima zainteresiranima ovo vrijedno iskustvo.

Naime, radi se o mogućnostima stručnog usavršavanja koja se provode unutar programa Cjeloživotno obrazovanje (Lifelong Learning Programme-Program se sastoji od 4 potprograma od kojih se svaki odnosi na određenu razinu obrazovanja i osposobljavanja:

 

Comenius za predškolski odgoj, osnovno i srednje opće obrazovanje,

Leonardo da Vinci za strukovno obrazovanje i osposobljavanje,

Erasmus za visoko obrazovanje,

Grundtvig za obrazovanje odraslih.), potprograma Comenius koji obuhvaća područje obrazovanja od predškolskog odgoja do završetka srednjoškolskog obrazovanja. Aktivnosti koje se nude su:

 

  • Stručno usavršavanje za nastavno i nenastavno osoblje iz područja predškolskog

odgoja, osnovnog i srednjeg općeg obrazovanja,

  • Comenius asistenti ,
  • Ugošćivanje Comenius asistenata,
  • Individualna mobilnost učenika
  • Pripremni posjeti i kontakt seminari ,
  • Bilateralna i multilateralna Školska partnerstva
  • Regio partnerstva ,
  • web portal eTwinning (www.etwinning.net) .

Institucija koja objedinjuje sve ove aktivnosti i nudi posredstvo prema EU je Agencija za mobilnost http://www.mobilnost.hr. Dakle, ako kod nekoga od Vas postoji  interes za upuštanje u ovu avanturu, to je početna adresa odakle možete krenuti.

U mom konkretnom slučaju informacija o mogućnosti stručnog usavršavanja izvan granica Hrvatske došla je od kolega koji su ostvarili takav oblik stručnog usavršavanja, te su imali samo pozitivna iskustva. Nekako u isto vrijeme kad sam saznala za takvu mogućnost, u školi smo dobili informativni E-mail od jedne od institucija koje pružaju usluge stručnog usavršavanja i koja je igrom slučaja bila iz Velike Britanije, a upravo tamo sam ja željela ići, odlučila sam pokušati. Na sranicama Agencije pronašla sam obrazac Prijave i dala si truda popuniti je ( dosta je opsežna, ali vrijedi se potruditi).  Popunjena prijava šalje se na adresu Agencije, a tijekom godine ima nekoliko rokova za prijave. Ako se dogodi da Vaša prijava bude prihvaćena, Agencija Vam odobrava tražena sredstva za podmirenje troškova usavršavanja, dnevnice, putovanja prema troškovniku koji ste sami prijavili. Osim toga, nudi Vam se i mogućnost jezične pripreme (pošto se radi o stručnom usavršavanju koje ima europsku dimenziju, jezik komunikacije je engleski), te dodatne pomoći ako se radi o osobama s posebnim potrebama. Nakon toga slijedi odlazak na samu aktivnost. Moram iskreno reći, a mislim da velika većina prosvjetnih djelatnika dijeli moje mišljenje, rijetko nam se pruža prilika da učinimo nešto za sebe kako bi profesionalno napredovali, a da pri tom možemo podijeliti iskustva s kolegama iz drugih zemalja,  a uz sve to ne razmišljati o financijskoj strani cijele priče.

Iskustvo boravaka u stranoj zemlji, prilika da tjedan dana provedem na stručnom usavršavanju s kolegama iz Austrije, Njemačke, Danske i Francuske samo po sebi je vrlo dragocjeno. Boravili smo u Londonu, a tema je bila Britanska kultura i društvo s jezičnim usavršavanjem. Radilo se dosta intenzivno u radionicama i predavanjima, razmjenjivali smo iskustva i razgovarali o sličnostima i razlikama u našim obrazovnim sustavima. No, bilo je vremena za razgledavanja i neobavezna druženja. U svakom pogledu bilo je to nezaboravno iskustvo iz kojega izlazim bogatija na nekoliko načina, bilo da se radi o konkretnim smjernicama koje mogu koristiti u svakodnevnom radu, jačanju samopouzdanja mene kao osobe bogatije u profesionalnom i osobnom smislu, ili poznanstvima i kontaktima koje sam ponijela i koje ću pretvoriti u neki budući  zajednički projekt s kolegama iz neke od spomenutih zemalja.

Za mene je to doista bilo iskustvo koje je vrijedilo doživjeti, a nadam se , i podijeliti s Vama. Jedini nedostatak je to što moraju proći dvije godine prije nego ponovno imate pravo prijave za novu aktivnost. Ukoliko se netko odvaži na sličnu avanturu, želim mu puno uspjeha u prijavljivanju!

 

Mirela Pletikosić,prof.engleskog jezika

 

717