Izlet: Krapanj – Šibenik – Primošten

Izlet: Krapanj – Šibenik – Primošten

To jutro, s prvim zrakama sunca, čuo se neuobičajen žamor. Četa malih prvaša, drugaša i trećaša okupila se ispred naše škole na Hanu, u 7 h i 45, nestrpljivo iščekujući autobus koji će ih Dalmatinom dovesti do novog odredišta. Krenuli smo u pohod Šibeniku.

Prva usputna stanica bila nam je naselje Brodarica. Nismo se zadržavali već smo sačekali brod koji nas je odvezao do otoka Krapnja, najnižeg i najmanje naseljenog otoka na Jadranu. Putovanje brodom trajalo je svega 5 min jer je otočić udaljen oko 300 m od kopna. Posjetili smo franjevački samostan gdje nas je fra Ivan upoznao s Krapnjom kao otokom ronilaštva, spužvarstva i ribarstva…

Sljedeće odredište bio nam je Krešimirov grad, nastao podno tvrđave Sv. Mihovila – grad Šibenik. Stručni vodič upoznao je učenike s ljepotama toga grada kao i sa katedralom Sv. Jakova. Katedrala Sv. Jakova najznačajnije je graditeljsko ostvarenje 15. i 16. stoljeća na tlu Hrvatske. Naučili smo i da je ona 2000. godine uvrštena u UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa.

8 km od središta Šibenika, u borovoj šumi šibenske Dubrave, posjetili smo Sokolarski centar. Osebujan i nadasve zanimljivi Emilio upoznao je učenike sa svijetom ptica grabljivica. Oduševljenje nismo krili. Samo odabrani sretnici imali su priliku držati i hraniti te nebeske lovce.

Pri povratku kući svratili smo u grad sladoleda i plaža – grad Primošten. Okrijepljeni i puni dojmova uputili smo se kući pjevajući. Oko 19 h i 30 min djeca su ugledala draga lica svojih roditelja koji su strpljivo čekali prve dojmove.

Petra Bilobrk