Posjet trima muzejima u Sinju i obilježavanje 300. obljetnice slavne pobjede pod Sinjem uz Gospin zagovor 1715-2015

Posjet trima muzejima u Sinju i obilježavanje 300. obljetnice slavne pobjede pod Sinjem uz Gospin zagovor 1715-2015

Maglovito hladno jutro. Sveta Kata! Otvorila vrata ovom zimskom danu i našim željama da se na izvorima povijesti i kulture prisjetimo tko smo i što smo posjetom trima muzejima u Sinju.
Omladinski dom u Sinju je prva stanica na kojoj izlazimo i u pratnji naših učitelja krećemo prema Muzeju Cetinske krajine. Tu nas je dočekala prof. Darija Domazet i počelo je naše putovanje kroz povijest, od prapovijesti do današnjih dana. Od Delmata preko Rimljana stigosmo do prekrasne izložbe Istraživanje Starog Grada i artefakata koji su pronađeni u novije doba. I mi „Delmati“ u trenutku postadosmo branitelji naše Cetinske krajine pred najezdom strašnog, silovitog Turčina. Pozdravljamo se sa profesoricom i opijeni prošlošću u zanosu hrlimo prema Muzeju sinjske Alke.
Ljudi, je li to moguće? -rekao bi naš poznati Sinjanin Mladen Delić. Zar ovaj multimedijalni centar jest stvarno muzej- hram 300 godina pobjede pod Sinjem uz Gospin zagovor od 1715-2015. Profesor Branimir Župić vodeći nas na prezentaciju filma o Alki u 3D tehnici upravo potvrđuje tu činjenicu. Nakon prezentacije filma koji nas je vratio 300 godina ranije, priključujemo se alkarskoj povorci izloženoj u središtu alkarskog hrama. Profesor nas vodi od artefakta do artefakta i na vrlo elokventan i koncizan način pruža nam osjećaj zanosa gledajući pobjednike i njihove momke iz prošlosti do današnjih dana, u svoj njihovoj slavi. „Gledaj, tu je Edek! Vidi, harambašu, a tek ovaj momak kako ima prekrasnu kuburu. Pogledaj ovu ponosnu povorku!“ Oh, sati su proletjeli kao sekunde. Već smo na izlazu i još uvijek pod dojmom idemo do posljednjeg muzeja.
Kroz monumentalna vrata na kojima je prikazana bitka pod Sinjem, našeg poznatog umjetnika Stipe Sikirice, ulazimo u crkvu Gospe sinjske. Klanjamo se Gospi i tražimo zagovor za sve naše dječje nestašluke. Na ulazu u muzej dočekao nas je uvaženi profesor fra Mirko Marić uvodeći nas u vrijednu zbirku arheoloških i inih nalaza u Franjevačkom samostanu. Prvi izložak jest kamena ploča, naša osobna iskaznica „bili smo i jesmo Sinjani i Cetinjani,“ pronađena na padinama ispod Starog Grada na kojoj piše prvo ime Sinja- Osinium.
Aequum, rimska kolonija u Čitluku bila je našim franjevcima kroz prošlost riznica najbogatijih rimskih nalaza na ovom dijelu Dalmacije. Sretni u tako kratkom vremenu vidjevši dokaze naše prošlosti napuštamo muzej pozdravljajući se sa fra Mirkom i odlazimo nasmješeni prema autobusnoj stanici.
Prolazeći pokraj spomenika fra Pavlu Vučkoviću ovjekovječili smo zajedničkom fotografijom ovaj izlet u bogatu prošlost i kulturu Cetinske krajine i odali počast braniteljima jer su i oni dio slavne prošlosti i slobodoljubivosti hrvatskog čovjeka na području Cetinske krajine.

 

Učenici 8.a