Posjet HNK – u

Svake se godine organizira za učenike sedmih i osmih razreda odlazak u HNK kako bi potakli njihov kulturni razvoj i probudili ljubav prema toj vrsti umjetnosti. Tako su i ove godine, 12. studenog učenici VII. b i VIII. a zajedno sa svojim učiteljicama hrvatskog jezika Mery Milošević i Anom Tadić te razrednicom Marijom Beljo odlučili pogledati komediju Čudo u Poskokovoj Dragi književnika Ante Tomića. Nekima je to bio prvi odlazak u kazalište te su bili jako uzbuđeni i sretni.

Čudo u Poskokovoj Dragi je komedija u kojoj se suprotstavlja urbano i ruralno. Priča je to o jednoj patrijahalnoj obitelji potpuno izoliranoj i zaboravljenoj. Učenicima je ova tematika bila jako bliska i poznata jer su se s pojedinim situacijama mogli susresti i u svojoj sredini, a i zbog samoga govora – govor Dalmatinske zagore. Zbog svega toga im je komedija bila zanimljivija te su se dobro nasmijali, što je i svrha same komedije. Međutim, učenici su tu mogli prepoznati i problem s kojim se bore mala sela Dalmatinske zagore, a to je iseljavanje mladih i pustošenje sela.

Premda je predstava trajala dva sata, vrijeme je svima brzo prošlo i nakon toga su se mogli čuti samo pozitivni komentari i utisci. Mnogi su zaželjeli ponoviti ovo lijepo iskustvo. Svi se zajedno veselimo tome.