Posjet HNK-u Split učenika 7. i 8. razreda

Posjet HNK-u Split učenika 7. i 8. razreda

Oblikovati izgovorenu riječ, svakodnevnicu, želju za estetikom u sukladnosti pokreta i jezika, glazbe i likovne kulture postala je potreba naših učenika da se u hramu hrvatske kulture oblikuju prema izboru i vlastitim željama kao budući gledatelji repertoara HNK- Split.

Jesmo li odgovorni?

To pitanje postavljeno je učenicim 7. i 8. razreda predvođenima učiteljicom Mery Milošević, pripravnicom Stipanom Tomić te razrednicama Marijom Beljo i Anom Tadić u 20h u HNK-u Split tijekom predstave Melodrama u režiji A. Tomić i J. Kovačić.

Redateljice: „Imamo li dovoljno razloga za optimizam u društveno političkoj sadašnjosti u kojoj živimo?“ Sam naslov predstave nam daje odgovor da je u dosluhu sa sadržajem i formom predstave. Drama s pjevanjem upravo u ovom djelu suvišak emocija pretvara u glazbu, a priče likova odvodi u neku novu dimenziju.

Priča počima jedne večeri u jednoj zgradi u kojoj žive sasvim obični ljudi. Možda su neki naši susjedi, poznanici ili sasvim nepoznati ljudi, ili mi sami?! Neki traže izlaz, neki su odustali, a neki oplakuju loše životne poteze. U sat i pol njihove se priče raspliću, a njihovi životi od te večeri više nikada neće biti isti.

Odgovor je: ˝Jesmo li spremni preuzeti odgovornost?˝ 

Ova predstava je na učenike ostavila dubok dojam budeći u njima svijest da neke odgovore možemo dobiti preuzimajući odgovornost za sebe, a time i za društvo u kojem živimo.

˝Stvari su onakve kakve jesu. Lice je lice. Tanjuri su tanjuri. Ljudi su ljudi. A život je život.˝

 

Jean Luc Godard, Vivre sa vie

Mery Milošević i Stipana Tomić