MEĐUNARODNO NATJECANJE „KLOKAN BEZ GRANICA”

Natjecanje „Matematički klokan“ održano je u četvrtak, 22. ožujka 2018. godine, s početkom u 12:30 sati, u svim prijavljenim školama i traje 75 minuta za skupine Ecolier, Benjamin, Cadet, Junior, Student, a za skupine Pčelice i Leptirići 60 minuta.
Na ovogodišnjem „Klokanu“ natjecalo se više od 6 100 000 mladih matematičara u 69 država Europe, Amerike, Afrike i Azije što ovo natjecanje čini najvećim na svijetu. Hrvatsko matematičko društvo organizator je Klokana u našoj zemlji, a natjecanje se samofinancira članarinom sudionika natjecanja. Cilj natjecanja je popularizacija matematike među mladima pod mottom: bez selekcije, eliminacije i finala.
Od ove godine zbog naknadnih zahtjeva roditelja za brisanjem imena njihove djece sa službenih lista nagrađenih učenika (pozivanjem na Zakon o zaštiti osobnih podataka) svaki učenik koji želi prisustvovati natjecanju morao je imati ispunjenu suglasnost roditelja. Ako učenik želi sudjelovati bez suglasnosti objavljivanja njegova imena, rezultat će biti objavljen pod oznakom NN1, NN2 itd.
50 naših učenika od drugog do osmog razreda pristupilo je natjecanju čime su pokazali da vole izazove i da žele pripadati velikom matematičkom svijetu. Svaki sudionik u natjecanju dobio je simboličan dar, a 10 % onih koji najbolje riješe test u svakoj od kategorija dobit će nagradu. Rješenja zadataka bit će objavljena 20. travnja 2018. godine na internet stranici HMD-a. Eventualne primjedbe na rješenja zadataka primaju se isključivo elektronskim putem na e-mail klokan@math.hr do 27. travnja 2018. u 23:59. Rezultati natjecanja najbolje plasiranih učenika bit će objavljeni 2. svibnja 2018. godine na oglasnoj ploči škole i na mrežnim stranicama HMD-a; http://www.matematika.hr/klokan/2018/.
Nestrpljivo čekamo rezultate!