Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Dana 16. studenoga smo u našoj centralnoj i svim područnim školama obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i na taj način prisjetili se kobnog dana 18. studenog 1991. godine. Taj dan je nakon mjeseci odolijevanja pao grad Vukovar, a s njime su otišli i mnogi mladi životi.
Siniša Glavašević se u svojoj Priči o gradu upitao: Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i tvojih…. Svi su Vukovarci zajedničkim snagama pokušali sačuvati svoj grad, uspomene koje su tu izgradili i sačuvali, no sve su im tada uzeli.
U spomen na sve što se dogodilo uređeni su panoi u razredima i u holu škole gdje su izloženi likovni i literarni radovi te replika spomenika na Ovčari. Ispred tog spomenika napravljen je bijeli križ od lampiona u sjećanje na sve izgubljene živote. Naši učenici i djelatnici škole i ove su godine poduprli humanitarnu akciju koju je pokrenula Udruga tjelesnih invalida Sinj UTIS. Sva prikupljena sredstva donirat će gradu Vukovaru za djecu i obitelji djece s poteškoćama u razvoju.
Središnji dio obilježavanja bio je prvi školski sat u holu škole gdje su se okupili učenici nižih i viših razreda zajedno sa svojim učiteljima. Po dva predstavnika svakog razreda upalilo je lampione, a zatim su izabrane učenice izrecitirala pjesme Vukovarske golubice povratak Vesne Parun i Presuda Grge Rupčića. Nakon toga su gledali kratki film o Vukovaru, a sve je na kraju zaokruženo još jednom recitacijom (pjesma Jesen u Vukovaru) .
Iako im je sve bilo oduzeto Vukovarci su pronašli snage, izdigli se i ponovno počeli graditi svoju sadašnjost i budućnost u svom Gradu.
Članovi povjerenstva: Martin Vrgoč, Paula Alagušić, Mato Mihaljević Ana Tadić, Stipanka Čačija, Tatjana Šimić i Josipa Zebić