Mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige

Tradicionalno od sredine listopada do sredine studenoga na razini cijele države održava se manifestacija Mjesec hrvatske knjige. Cilj ovo manifestacije je promicanje kulture čitanja među mladima, općenito. Ove godine manifestacija je održana pod sloganom „U ritmu čitanja.“

U našoj školi i ove godine prigodno je obilježena ova manifestacija. Školsku knjižnicu prvo su posjetili učenici 1., 2., i 4. razreda Područne škole Gala. Učenici prvog i drugog razreda učili su osnovne pojmove o knjižnici (tko je knjižničar i kako posuditi knjigu), a potom slušali čitanje bajke Crvenkapica.

Učenici četvrtog razreda učili su  kako se služiti rječnikom i enciklopedijom (knjige referentne zbirke). Ovom aktivnošću imali su priliku poraditi na proširenju svoga vokabulara te shvatiti zašto je važno učiti nove riječi.

I učenici prvog razreda Matične škole sudjelovali su u obilježavanju ove manifestacije. Naši prvašići u školskoj knjižnici razgovarali su  sa knjižničarkom o pojmovima: knjižnica, knjižara i posudba. Nakon toga  knjižničarka im je pročitala bajku Snjeguljica i sedam patuljaka. Kroz analizu bajke  upoznali su dobre i zle likove, te su samostalno došli do pouke bajke: “Svjetlo pobjeđuje tamu.“

Učenici četvrtog razreda Matične škole također su proveli sat u školskoj knjižnici.Uspješno su pobijedili strah od debelih knjiga te po grupama rješavali zadatke služeći se enciklopedijom, rječnikom, pravopisom i leksikonom … Osim toga, naši četvrtaši sudjelovali su u obilježavanju manifestacije i u Gradskoj knjižnici Sinj. U okviru program ‘Petkom u 5!’ našim četvrtašima predstavila se Niveska Juraga Kovačev, učiteljica i spisateljica, čije su igrikaze učenici već izvodili na raznim manifestacijama.

Iz svega nevedenog možemo zaključiti da su knjižnice naoko samo mjesta posvećena tišini, a one zapravo imaju svoj ritam od šuštanja papira do svih mogućih i nemogućih, stvarnih i izmišljenih zapisanih, opisanih i ukoričenih zvukova.