01.12.2020. Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Svjetski dan borbe protiv protiv HIV-a/AIDS -a obilježava se svake godine 1.prosinca na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije. Cilj je podizanje svijesti javnosti o infekciji HIV -om i edukaciji o AIDS-u, dostupnost liječenja antiretrovirusnim lijekovima, iskazivanje solidarnosti prema oboljelima te utjecaja na smanjenje predrasuda o načinima širenja i prijenosa ovoga virusa.

 

Međunarodni simbol svjesnosti i podrške u prevenciji i liječenju HIV-a/AIDS-a je crvena vrpca. Ona se kao simbol preuzela iz američke tradicije gdje se vezivanjem  crvene vrpce oko debla iskazivala potpora dragim i udaljenim ljudima. Kao simbol borbe protiv AIDS-a , crvena se vrpca koristi od 1991. godine. Svojom crvenom bojom simbolizira ljubav i krv.

 

Ovaj su dan u osnovnoj školi „Ivan Mažuranić” obilježili učenici 8.b razreda na satu biologije. Učenici su tom prigodom pogledali 2 kratka edukativna filma u kojima je bilo riječi o načinima širenja, opasnostima, liječenju ove bolesti te sprečavanju zaraze. Mlade se na ovaj način potaklo na razmišljanje o posljedicama neodgovornoga ponašanja. Pored edukativnog filma učenici su izradili prigodan plakat kojim su prikazali važnost edukacije o ovoj bolesti ( načinu prijenosa AIDS-a, prevenciji, liječenju). Također, svaki učenik je pripremio po 1 pitanje vezano uz ovu temu te su se na taj način otvarale razne diskusije na navedenu svjetsku problematiku.