Dan škole

Dan škole

Dana 26. ožujka prigodnim aktivnostima obilježen je Dan škole. Naša škola slavi svoj dan 22. ožujka, kada se ujedno obilježava i Svjetski dan voda. Stoga smo odlučili projektnim danom pokazati kolika je važnost zaštite okoliša u kojem živimo.
Ovog puta učenici, njihovi razrednici, učitelji (sadašnji i oni u mirovini), stručni suradnici, spremačice, domar i ravnatelj zasukali su rukave te uzeli u ruke vrtni alat, ali i kistove, boje, metle i krpe. Glavna aktivnost bila je uređenje školskog dvorišta u centralnoj školi i područnim školama.
Uređenju školskog dvorišta pristupili smo u nekoliko faza. Prva faza odrađena je u tjednu uoči Dana škole. Obavljena je proljetna rezidba krošnji drveća, uklonjena je stara živica i dopremljeni su materijali koji su nam bili potrebni za ostvarivanje projekta. U realizaciji projekta velik doprinos dali su obrt „Jasen“ iz Sinja te članovi lokalne zajednice Kristina Širović, Jozo Širović i Stipe Petričević, kojima ovim putem posebno zahvaljujemo.
Druga faza odvijala se na sâm Dan škole. Svaki razred predmetne nastave raspoređen je na različite punktove kako bi se poštivale epidemiološke mjere i ne bi dolazilo do miješanja razreda. Razredi su dobili određeni zadatak kojeg su pod vodstvom svojih razrednika uspješno proveli na svojoj lokaciji u školskom dvorištu. Zvukom prvog školskog zvona učenici i učitelji krenuli su s grabljanjem dvorišta, okopavanjem postojećih cvjetnih gredica, ali i pripremanjem novih. Nove gredice u obliku bunara pripremali su naši osmaši uz pomoć učitelja Đorđa Šege. Veći dio limenih bačvi ukopali su u zemlju, a dio iznad zemlje obložili su kamenjem te na taj način izradili bunare u koje će učenici nižih razreda kasnije posaditi bilje. Učenici petih, šestih i sedmih razreda grabljali su i sakupljali zaostalo lišće, suhu travu i preostalo korijenje te tako pripremali zemlju za sadnju novog travnjaka. Za to vrijeme učenici razredne nastave bili su u svojim učionicama s učiteljicama koje su za njih pripremile prigodne aktivnosti; uređenje školskih panoa, izrada plakata, oslikavanje zidova i pisanje prigodnih poruka posvećenih vodi i okolišu.
Nakon što je prostor u školskom dvorištu pripremljen za sadnju, izvršena je rotacija razreda te su učenici predmetne nastave otišli u svoje učionice, a prostor školskog dvorišta prepušten je učenicima razredne nastave. Oni su jedva dočekali obaviti svoj dio posla. Sadili su ljekovito i začinsko bilje: matičnjak, smilje, kadulju, mentu, majčinu dušicu, origano, ružmarin i lavandu. Posađeni su i raznobojni jaglaci i maćuhice. Pokraj svih biljaka postavljeni su natpisi s nazivima koje su ispisali naši četvrtaši. Dok su učenici razredne nastave popunjavali cvjetne gredice sadnicama, učenici predmetne nastave u svojim učionicama su čistili, uređivali panoe i izrađivali prigodne plakate. Aktivni su bili i učenici na Likovnoj grupi koji su s učiteljem oslikavali tematski zid u centralnoj školi.
U obilježavanju Dana škole sudjelovali su i učenici svih triju područnih škola. Oni su uspješno proveli aktivnosti koje su za njih osmislile učiteljice: očišćene su i uređene postojeće cvjetne gredice, izrađivane su nove, posađene su nove sadnice proljetnica i ljekovitog bilja, oslikan je ulaz u školu, a uređeni su i svi panoi.
Ovo je bio tek početak naših radova jer čeka nas još i treća faza projekta. Svoj projekt pod nazivom Revitalizacija zelenih površina školskog dvorišta prijavili smo na nedavno raspisan natječaj te s nestrpljenjem iščekujemo rezultate. Ako projekt bude prihvaćen, ubrzat će i olakšati realizaciju naše ideje o obnovi okoliša Škole. No, bez obzira na rezultate, mi s radovima svakako nastavljamo! Već sljedeća radna akcija planirana je za Dan planeta Zemlje 22. travnja. O svim detaljima bit ćete obaviješteni uskoro.

Tekst: Dino Fabjančić, Jelena Kujundžić
PŠ Gljev

PŠ Gala

PŠ Bajagić

8. b

8. a

7. b

7. a

6. b

6. a

5. b

5. a

4. a

3. a

2. a

1. b