Travanj u znaku čitanja – Međuškolski kviz za poticanje čitanja i Noć knjige 2021.

Travanj u znaku čitanja – Međuškolski kviz za poticanje čitanja i Noć knjige 2021.

Povodom Međunarodnog dana dječje knjige koji se svake godine obilježava 2. travnja (na rođendan Hansa Christiana Andersena, najvećeg dječjeg pisca bajki) naša škola odazvala se pozivu OŠ „Ivan Leko“, Proložac Donji i sudjelovala u 2. Međuškolskom kvizu za poticanje čitanja.

U natjecanju su sudjelovali učenici 5. b razreda. Učenici su na školskoj razini natjecanja pokazali znanje iz poznavanja lektirnog djela Charlie i tvornica čokolade Roalda Dahla. Najbolji rezultat ostvarili su učenici M. M., B. M. i P. K. i tako se plasirali na međuškolsku razinu. Na Međuškolskom kvizu za poticanje čitanja sudjelovalo je 30 škola Splitsko-dalmatinske županije. Kviz se održao online. Učenici su uz nadzor mentora rješavali kviz na računalu, a nakon predaje odgovora, članovi povjerenstva zbrojili su bodove svih članova ekipe. Naša ekipa zauzela je zlatnu sredinu u ukupnom poretku. Budući da su imali jako malo vremena za pripremu i prvi put sudjelovali u ovakvom tipu natjecanja, naši učenici su i više nego zadovoljni, a mi ponosni na njih.

Nakon kratkog odmora koji su nam omogućili uskrsni praznici, krenuli smo u realizaciju još jednog projekta, a to je Noć knjige, manifestacija u kojoj svake godine čitatelji, autori, prevoditelji, izdavači, nastavnici i knjižničari promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo nastojeći barem na trenutak skrenuti pozornost na ljepotu i značenje pisane riječi, čaroliju ukoričenih svjetova i radost njihova upoznavanja.

Noć knjige obilježava se već desetu godinu zaredom 22. ili 23. travnja. Ti datumi izabrani su jer se 22. travnja obilježava Dan hrvatske knjige, a 23. travnja Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Budući da je 22. travnja 1501. godine Marko Marulić dovršio svoju Juditu, Hrvatski sabor je 1996. godine upravo taj datum izabrao za obilježavanje Dana hrvatske knjige, a kako se ove godine slavi 500 godina od objavljivanja Judite, tim povodom Hrvatski sabor je ovu godinu proglasio Godinom čitanja.

U Noći knjige 23. travnja knjižničarka je svim učenicima, roditeljima, učiteljima i posjetiteljima službene i FB stranice Škole preko aplikacije Thinglink predstavila projekt Noć knjige i izradila niz digitalnih igara koje su posjetitelji mogli igrati čitav vikend.

Posjetitelji su mogli vidjeti i likovne radove naših učenika razredne nastave koji su osmislili maskote koje promoviraju čitanje i zdrav život. Budući da je moto ovogodišnje manifestacije „Ljekovita moć knjige“, učenici razredne nastave nacrtali su naslovnice lektirnih djela koja su za njih imala ljekovitu moć, izliječila ih od lakovjernosti, oholosti, uobraženosti, lijenosti i mnogih drugih boljki te im pružila ljekovitu dozu prijateljstva, velikodušnosti, suosjećanja i marljivosti.

Učenici viših razreda sudjelovali su u nagradnom natječaju. Njihov zadatak bio je izraditi e-herbarij ljekovitog bilja iz školskog vrta. Peteročlano povjerenstvo (učiteljica Prirode, Biologije i Kemije Ana Budimir-Bekan, učiteljica Engleskog jezika Mirela Pletikosić, učitelj Hrvatskog jezika Dino Fabjančić, učitelj Informatike Stipe Radić i knjižničarka Jelena Kujundžić) dalo je učenicima upute i kriterije vrednovanja te pratilo njihov rad na e-knjigama. Učitelji su uoči objavljivanja pregledali radove i dodijelili bodove, a čak 17 radova dobilo je zeleno svjetlo za objavljivanje u Noći knjige kada su čitatelji mogli glasovati za najbolju e-knjigu. Apsolutni pobjednik u kategoriji 7. i 8. razreda i po glasovima publike i po ocjenama Povjerenstva učenik je 8. b razreda D. M., dok je u kategoriji učenika 5. i 6. razreda učenica 6. b razreda L. Č. osvojila najviše bodova. Moramo pohvaliti i učenika E. Š. iz 6. b koji je osvojio najviše glasova publike u svojoj kategoriji. Pobjednicima natječaja bit će dodijeljene i vrijedne nagrade po povratku u školu.

Aktivnosti kojima smo obilježili Noć knjige na aplikaciji Thinglink posjetilo je preko 2000 posjetitelja u svega 3 dana. Ako ste propustili, sadržaje možete pregledati na sljedećoj poveznici: https://www.thinglink.com/scene/1440638998870491139

Nadamo se da ćemo sljedeće godine Noć knjige obilježiti uživo u jednako velikom broju!

 

Autorica teksta: Jelena Kujundžić