SJEĆANJE NA VUKOVAR, ŠKABRNJU I DOMOVINSKI RAT

SJEĆANJE NA VUKOVAR, ŠKABRNJU I DOMOVINSKI RAT

Ovog tjedna u našoj školi obilježili smo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtvu Vukovara i Škabrnje.

U školi je provedena humanitarna akcija “Moje svjetlo za moj Vukovar” Udruge tjelesnih invalida Sinj UTIS. Koordinatorica provedbe bila je učiteljica Grozdana Filipović-Grčić. U akciji je prodajom svijeća prikupljeno 2000 kn koje će biti donirane za djecu s poteškoćama u razvoju u gradu Vukovaru.

Učitelj Hrvatskoga jezika Dino Fabjančić s učenicima 5. b razreda uredio je školski pano prigodnim plakatima. Učenici 6. a i 6. b razreda su na satu Hrvatskog jezika u sklopu Međunarodnog projekta razmjene straničnika izrađivali straničnike u obliku vodotornja s porukama mira. U predvorju Škole napravljena je izložba s izrađenim straničnicima koji će se početkom 12. mjeseca poslati u partnersku školu u Indiji.

U utorak 15. studenoga održana je komemorativna priredba kojom smo odali počast svim žrtvama Domovinskog rata. Program je započeo zvukom uzbune i najavom da se svi upute u najbliže sklonište, a zatim je školski zbor pod vodstvom učiteljice Žane Sunara izveo pjesmu „Ne dirajte mi ravnicu“.

Svoja sjećanja na Domovinski rat s učenicima su podijelili knjižničarka Jelena Kujundžić (iz perspektive djeteta), učiteljica Katica Žmire (iz perspektive supruge hrvatskog branitelja, majke i učiteljice), učitelj Martin Vrgoč (novinar Radio Sinja u vrijeme Domovinskog rata) i učitelj Mato Mihaljević (učitelj matematike i bivši ravnatelj). Učitelji su donijeli i predmete koji ih vežu uz Domovinski rat pa su tako učenici mogli vidjeti i stari radio, kofer u kojem su se nosile najvažnije potrepštine u sklonište te dio granate koja je pala u dvorište učiteljice Katice. Osobna iskustva koja su učitelji podijelili duboko su dirnula učenike i približila im cijelu atmosferu, osjećaje i događaje koji su obilježili sve ljude koji su doživjeli Domovinski rat.

Učiteljica Hrvatskoga jezika Antonija Mršić pripremila je učenice 8. a razreda koje su pročitale izabrane priče iz „Priča o Vukovaru“ Siniše Glavaševića.

Program je završio dostojanstveno, s osjećajima duboke zahvalnosti i suosjećanjem za sve stradale i ožalošćene, uz zvukove pjesme „Stop the war in Croatia“ učenici su zapalili svijeće za sve poginule branitelje i civile Vukovara, Škabrnje i Domovinskog rata.

Zbor1 Pano 2 IMG-20221116-WA0002 IMG-20221116-WA0000 IMG_20221116_113818 IMG_20221115_125545 IMG_20221115_123613 IMG_20221115_123002