Boje i zvuci otoka Hvara

Boje i zvuci otoka Hvara

U petak 7. lipnja učenici viših razreda, koji pohađaju B1 izvannastavnu aktivnost „Boje i zvuci mojega kraja“, otputovali su na otok Hvar u pratnji učiteljice Žane Sunara i učitelja Dina Fabjančića. Posjetili su Jelsu i Starigrad. U Jelsi su posjetili osnovnu školu, a dočekala ih je učiteljica glazbene kulture Ana Miljak. Učenici naše škole i petaši iz Jelse zajedno su odradili radionicu „ O, da mi je cimentati more“ na kojoj su se obrađivale skladbe „ Chopsticks ( Chop waltz) Arthur de Lulli i glazba iz animiranog filma „ A je to“. Učenici su na radionici svirali na Orffovom instrumentariju i boomwhakersima, uz pratnju učiteljice Ane na pianinu.
Radionica je uspješno odrađena , a učenici su pokazali izrazitu spretnost pri izvođenju ritma i metra. S obzirom da je bio ovo prvi susret naših učenika s učenicima osnovne škole Jelsa, radionica je odrađena jako uspješno što dokazuje da glazba ne poznaje granice i da glazba predstavlja univerzalni jezik komunikacije.
Nakon radionice u Jelsi učenici su razgledali Starigrad. Prvo su posjetili Muzej Staroga Grada koji se nalazi u Palači Biankini. Palača je sagrađena u 18.st., a svaka od prostorija unutar palače služi kao izložbeni prostor određenog povijesnog razdoblja. Učenici su imali priliku saznati da na Hvaru postoji neprekinuti kontinuitet života još od prapovijesti. Vidjeli su i tehnike gradnje suhozida te saznali da je starogradsko polje na UNESCO-vom Popisu svjetske baštine. Iznenadili su se i tzv. Ulicom mozaika koja poječe iz rimskog razdoblja kao i namještajem i opremom brojih kapetana i pomoraca koji su živjeli na Hvaru. Nakon pauze za ručak razgledali su i Tvrdalj Petra Hektorovića. Učenici su bili oduševljeni unutrašnjošću renesansne građevine, posebno ribnjakom i vrtom. Osim razgledavanja učenici su tragali i za latinskim izrekama koje su Petar Hektorović i njegovi nasljednici dali usklesati diljem svojeg ljetnikovca.
Na povratku kućama, zbrajali su se pozitivni utisci i gledale fotografije s bojama i zvucima otoka Hvara.

Pripremila: Žana Sunara, učiteljica glazbene kulture
Objavio: Tomislav Budimir

Slika 1

Slika 3

Slika 10

Slika 7

Slika 6

Slika 5

Slika 4