IZVANUČIONIČKA TERENSKA NASTAVA U ITALIJU (VENECIJA – GARDALAND – VERONA) 27. 5. – 29. 5. 2024.

IZVANUČIONIČKA TERENSKA NASTAVA U ITALIJU (VENECIJA – GARDALAND – VERONA) 27. 5. – 29. 5. 2024.

Dana 27. svibnja 2024. učenici od 5. do 8. razreda koji pohađaju nastavu izbornog predmeta Talijanski jezik otišli su na izvanučioničku terensku nastavu u Italiju.
Prvog dana učenici su posjetili Veneciju. Po dolasku na Punta Sabbioni ukrcali su se na vaporetto i uputili prema Kraljici Jadrana. Iskrcavši se na Rivi degli Schiavoni učenici su cijeloga dana šetali bajkovitim ulicama grada, posjetili su najpoznatiji venecijanski trg. sv. Marka, impozantnu baziliku sv. Marka, duždevu palaču, slavne Prokurative, svjetski poznati Torre dell’orologio i brojne druge ljepote Grada. Šetajući gradom, učenici su se zaustavljali kod brojnih mostova od kojih su najpoznatiji Ponte Rialto, Ponte dei Sospiri i uživali u pogledu na brojne venecijanske kanale prepune raznih vaporetta i gondola.
Nakon razgledavanja Venecije slijedio je obilazak poznatih otoka lagune – Murano i Burano.
Brodom su se uputili na otok Murano na kojem su sudjelovali u radionici izrade poznatog muranskog stakla. Majstor je svojim umijećem izrade stakla oduševio učenike koji su sa znatiželjom pratili svaki korak izrade. Za vrijeme slobodnog vremena učenici su se upoznali s načinom života stanovnika otoka Murano, njihovom kulturom i svakodnevnim životom.
Za kraj prvoga dana posjetili su otok Burano, pitoreskni otok koji se ljulja, prepun bajkovitih šarenih kuća. Učenici su se upoznali s poviješću otoka, njegovim stanovnicima i životom na otoku na kojem vrijeme kao da je stalo.

Drugi dan bio je rezerviran za najpoznatiji zabavni park u Europi – Gradaland! Nakon samog dolaska, učenici su razgledali Sea Life Aquarium, a potom su uživali u brojnim privlačnim atrakcijama zabavnog parka Gardaland. Naposljetku su posjetili tematski zabavni park Movieland u kojem su oduševljeno sudjelovali u brojnim vodenim atrakcijama.

Trećeg dana putovanja učenici su posjetili Veronu – grad Romea i Julije i njezine najpoznatije znamenitosti. Svojom monumentalnošću zadivila ih je Arena di Verona koja osim svojom bogatom poviješću danas okuplja najpoznatije operne pjevače kao domaćin najpoznatijih opernih festivala. Šetajući poznatim piazzama grada put ih je doveo do kipa poznatog talijanskog književnika Dante Alighieri-ja. Naposljetku su posjetili Julijnu kuću i poznati Julijin balkon.
Posljednje odredište putovanja bio je gradić Sirmione – mali grad velikih sladoleda koji se nalazi uz samo jezero Garda. Osim u bogatim povijesnim i kulturnim znamenitostima učenici su probali poznati talijanski gelato i šetali obalama grada.

Ovim vrlo bogatim i zanimljivim putovanjem učenici su se upoznali s talijanskom kulturom, stilom života njezinih stanovnika, bogatom poviješću, znamenitostima i delicijama, te su time obogatili su i proširili svoj vokabular, primijenili svoje znanje i strategije učenja talijanskoga jezika u razgovoru s izvornim govornicima, prepoznali sličnosti i razlike talijanske i hrvatske kulture te naposljetku stekli bogato iskustvo koje je oplemenilo njihovo učenje stranog jezika. Pod snažnim dojmom putovanja i uz iznimnu želju da se ponovno vrate u Italiju, uputili su se kući u Hrvatsku.

Priredile: Tihana Škorić Prnjak i Ana Žanko, učiteljice Talijanskog jezika
Objavio: Tomislav Budimir
ITALIJA 2024 13

ITALIJA 2024 6

ITALIJA 2024 7

ITALIJA 2024 12

ITALIJA 2024 3

ITALIJA 2024

ITALIJA 2024 4

ITALIJA 2024 5

ITALIJA 2024 9

ITALIJA 2024 10

ITALIJA 2024 11

ITALIJA 2024 14

ITALIJA 2024 15