Tjedan mozga

Tjedan mozga organizira se na inicijativu organizacije Dana Alliance for Brain Initiatives, svjetske organizacije koja okuplja neuroznanstvenike posvećene podizanju svijesti društva o važnosti istraživanja mozga. Kampanja poznata u svijetu kao Brain Awareness Week, provodi se u Hrvatskoj 20. godinu zaredom.
– Učenici 8.a razreda prošli tjedan, na satovima biologije, obilježili su tjedan mozga ( 16. -19.3.). Tom prigodom održane su radionice i istraživanja na kojima su učenici naučili mnogo toga o građi, ulozi i zdravlju mozga. Izrađujući digitalne plakate,provodeći istraživanja proučavali su mentalno zdravlje te utjecaj ovisnosti na zdravlje mozga.
– Budući da se cijeli svijet suočava sa pandemijom virusa Covid – 19 koji može uzrokovati velike posljedice na zdravlje središnjeg živčanog sustava, učenici su u sklopu jedne od radionica, proveli kratko samostalno istraživanje „Oblici ponašanja ljudi pri širenju zaraznih bolesti”. Svoje rezultate prikazali su grafički te odgovorili na nekoliko pitanja. Rezultate istraživanja prezentirali su kolegama u razredu.
– Istraživanje učenika bilo je uvod u predavanje, koje su poslušali online putem, pod naslovom Neurological manifestations COVID-19 infection koje je održala Tereza Gabelić dr.med., specijalist neurolog.
Na kraju su popunili anonimnu anketu na temu „Mentalno zdravlje u tijeku epidemije koronavirusa”. ( Poliklinika za zaštitu djece i mladeži grada Zagreba).

Radionicu je osmislila profesorica biologije i kemije Ana Budimir- Bekan.

Radovi: